L’editorial hospitalenca Mijina Ediciones està en ple procés de selecció dels textos i il·lustracions que formaran part del seu proper fanzine. Una publicació que girarà entorn del concepte de les arrels.

Mijina Ediciones va néixer arran d’un fanzine de l’hospitalenca Núria Giráldez que va reflexionar a l’entorn del concepte de la gana. Una idea que havia extret de l’escriptora Brigitte Vasallo, per a qui la gana es transmet de generació en generació. “ Saber que els teus familiars han patit gana i encara que tu no l’hagis patit, se t’ha transmès alguna cosa”, explica Giráldez en una entrevista al programa Taquilla Inversa.

El teló de fons de “Mijina” és el xarneguisme que, segons Giráldez, serveix per situar històricament el concepte de la gana. I és que les polítiques que es van dur a terme durant la postguerra i el franquisme van provocar migracions internes a l’estat espanyol. Unes migracions que no es van fer perquè sí, sinó que es van fer perquè la gent passava molta gana i necessitat.

Núria Giráldez considera que és “important fer memòria d’aquest tema perquè quan ho rastreges a la família sovint el que trobes és oblit, no hi ha ganes de parlar sobre fets traumàtics, però a tu t’han arribat encara que sigui a través del silenci”.

Preparació d’un nou fanzine

Un dels neguits de Giráldez quan va fer el fanzine era que a “Mijina’ només hi havia una única veu, i encara que la seva companya d’edició Laura Plesa li deia que no, a l’autora li va quedar clavada l’espina. És per aquest motiu, que el proper fanzine de Mijina Ediciones serà col·lectiu. A finals de l’any passat es va obrir la convocatòria perquè la gent aportés textos, il·lustracions i fotografies sobre el concepte de les arrels, i durant l’estiu se’n farà la selecció.