Malgrat l’augment de visites que estan patint aquests dies les urgències de l’Hospital de Bellvitge a causa dels virus respiratoris l’activitat hospitalària i quirúrgica es troben en situació de normalitat.

Segons ha explicat la Irene Bermell, delegada de Metges de Catalunya de l’Hospital de Bellvitge, aquest augment de consultes a urgències és habitual durant els mesos d’hivern i per això el CatSalut ja té previst un pla de contingència amb “més recursos humans i l’habilitació de més llits per a malalts crítics que, de moment, no s’han fet servir.”

Agilitzar les baixes laborals per reduir la burocràcia

D’altra banda, la delegada sindical ha posat en relleu la importància d’agilitzar les baixes laborals a través del certificat autoresponsable per tal de reduir la sobrecàrrega burocràtica.

En aquest sentit, ha dit que “s’hauria de tenir més en compte l’opinió dels professionals sanitaris i no tant el sector empresarial. La picaresca existeix també amb un metge davant i sobrecarregar la consulta en un moment en què moltes gestions es fan telemàticament és una barbaritat“.

A més, ha incidit en el fet que el sistema sanitari s’hauria de replantejar: “no pot ser que diguem als pacients més lleus que se’n vagin a l’atenció primària si aquesta està igualment saturada. Calen més recursos econòmics i humans“.

Metges de Catalunya recorda que la vacunació contra la grip i la covid està disponible per a la població general i que aquest seria un altre “acte de responsabilitat” que evitaria moltes complicacions a les persones més vulnerables.

Una situació desigual al territori. El Vallès Occidental sí que està col·lapsat.

Segons va alertar Metges de Catalunya, el passat dijous 4 de gener, en un comunicat, un dels territoris que més està patint la saturació dels serveis sanitaris és el Vallès Occidental, que té una població de 900.000 habitants. Els tres hospitals públics de la comarca tenen les urgències col·lapsades i els pacients s’esperen durant hores als passadissos