El programa Petits Talents Científics ha arribat a la quarta edició. Fins a finals de febrer, una vintena de mestres d’ensenyament infantil i primària rebran l’orientació del programa Petits Talents Científics per fomentar els experiments científics a l’aula com a eina pedagògica.

Es tracta d’una formació amb sessions presencials i en línia, reconeguda pel Departament d’Educació que proporciona als docents de L’Hospitalet coneixements especialitzats sobre ciència i recursos basats en l’experimentació i la descoberta. Una metodologia que permet al professorat dissenyar processos d’aprenentatge més creatius i participatius que afavoreixen l’assimilació dels continguts.

Així, la Núria Puig, tutora de 4t de Primària de l’escola Ernest Lluch explica que “ens donen idees de com abordar alguns temes que portem tota la vida treballant però amb un enfocament molt més experimental, d’una manera més didàctica i dinàmica. Fins ara els ho donàvem tot fet amb les nostres explicacions, ara el que passa és que amb els seus experiments arriben a unes conclusions”.

En el mateix sentit, l’Elisabet Aparicio, directora de l’escola la Marina, assegura que “fins ara la ciència es treballava a través dels llibres amb continguts que els nens havien d’aprendre sense comprovar ni investigar. És important que aprenguin a qüestionar-se les coses i ser crítics, i a saber buscar les eines per descobrir i entendre tot allò que els envolta”.

La formació dona consells als docents per fer experiments científics a l’aula.

A través dels experiments, el infants participaran en projectes de recerca reals que exposaran al mes de maig al Petit Congrés Científic, una trobada dels i les alumnes participants que els permet també millorar les seves habilitats comunicatives.

En cada edició, la temàtica que proposa Petits Talents Científics canvia. Enguany, les investigacions a l’aula se centren en fenòmens físics com la llum, el so o la calor.

El formador del programa i professor de Didàctica de les Ciències a la Universitat de Vic, Jordi Martí, assenyala que “els infants podran comprovar com la llum viatja en línia recta i que en realitat està formada per diferents colors, també aprendran a distingir entre calor o temperatura i en el cas del so farem experiments per associar-lo a la vibració de la matèria i veure com es transmet”.

El programa Petits Talents Científics és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, que compta amb el suport de l’Ajuntament. En aquesta edició hi participen 21 docents de sis centres educatius de la ciutat -les escoles la Marina, Ernest Lluch, Menéndez Pidal i Provençana, i els instituts escola Pere Lliscart i Puig i Gairalt.