La Junta Local de Seguretat, en convocatòria ampliada, s’ha reunit aquest matí per analizar les dades delinqüencials a la ciutat i els principals indicadors sobre les actuacions policials realitzades el 2023.

Durant el 2023 s’han registrat a la ciutat un 8% més de fets delictius que el 2022, la meitat dels quals correspon a estafes relacionades amb la ciberdelinqüència. Del total de delictes, preocupa especialment el notable augment dels robatoris amb violència i intimidació comesos a l’espai públic, que s’han incrementat un 23,1% respecte el 2022. Per contra baixen els robatoris amb força tant a l’interior de vehicles com de domicilis.

L’augment de delictes ha comportat també un increment de les detencions. S’han efectuat un total de 3794, un 13% més que l’any anterior.

S’intensifica la presència policial als barris

L’Ajuntament assegura haver pres nota de “la percepció d’inseguretat que transmet la ciutadania” i ja treballen en una nova organització de la Guàrdia Urbana posant l’accent en la proximitat, amb més policia al carrer, i també en una millora l’espai públic i de la il·luminació viària. “Durant les properes setmanes, veureu com hem intensificat la presència policial als barris, en especial a les àrees comercials, mercats i zones escolars per establir una relació de confiança que millori la percepció de seguretat i previngui els delictes”, ha dit.

L’alcadessa Núria Marín ha tornat a demanar més recursos i efectius tant de mossos com de policia nacional per garantir la seguretat a L’Hospitalet de manera coordinada amb la Guàrdia Urbana. Precisament, sobre el cos d’agents locals ha anunciat una nova convocatòria per ampliar en 40 el número d’agents.

El conseller d’Interior Joan Ignasi Elena, de la seva banda, ha destacat la “bona coordinació entre els cossos de seguretat” que operen a la ciutat i els bons resultats dels dispositius policials conjunts: dispositius com el TETRA dissenyat per vetllar per seguretat i la prevenció de delictes i la convivència a la Florida i Les Planes, especialment, o el BRIDA, amb l’objectiu de prevenir i reduir el nombre de robatoris amb violència i intimidació a la via pública. I també ha expressat la necessitat d’augmentar els efectius per poder lluitar contra la inseguretat. Sobre els Mossos d’Esquadra aquest 2023 s’han incorporat 57 nous agents a la comissaria de L’Hospitalet.

En la mateixa línia, el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha valorat la col·laboració i coordinació policial i ha alertat de l’increment de les estafes per internet. 

Altres problemes que generen inseguretat a la ciutat i que l’alcaldessa ha posat a sobre de la taula són les ocupacions mafioses, la reincidència i l’incivisme al voltant dels patinets. Sobre aquest aspecte l’alcaldessa reivindica que es legisli per regular-ne l’ús. “Cal legislar sobre l’ús dels patinets i en això les administracions ja anem tard. En aquest sentit, he enviat una carta al director general de la DGT en què li demano que obliguin els patinets a portar matrícula, circular amb una assegurança de responsabilitat civil i a portar casc. I cal que puguem requisar aquells patinets que circulen trucats pels nostres carrers a alta velocitat i atemorint els nostres veïns i veïnes”, ha dit Marín.

Pel que fa al treball de la Unitat Conjunta d’Investigació de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra s’ha saldat amb més de 4.000 investigacions i més de 200 detencions. Aquesta unitat s’encarrega del control de drogues i de perseguir l’’okupació’ d’immobles a mans de màfies.

Tipologia de delictes

De gener a desembre de 2023, el total de fets delictius coneguts han pujat un 8 % respecte al mateix període de l’any anterior, un 4 % dels quals correspon a estafes vinculades a les xarxes socials a través de la ciberdelinqüència. Per tipologies, el 84 % corresponen als delictes contra el patrimoni, que s’incrementen en un 7,8 %. Entre aquests, pugen els robatoris amb violència i/o intimidació (+23,1 %), si bé baixen els robatoris amb força a l’interior de vehicle (-19,1 %), els robatoris amb força al domicili (-13,4 %) i els robatoris amb força als establiments (-1,7 %). 

En paral·lel a l’increment dels fets delictius, han augmentat un 13,3 % les detencions. De les 3.348 del 2022, s’ha passat a les 3.794 de l’any 2023.