L’Hospital de Bellvitge ha codirigit un assaig internacional que pot canviar el tractament de la insuficiència cardíaca d’un de cada dos pacients, una patologia que afecta a unes 208.000 persones a Catalunya. Els resultats evidencien que la fineronona, un fàrmac que fins ara es prescriu a malalts de ronyó crònics, augmenta la supervivència d’un determinat segment de persones amb insuficiència cardíaca.

Un dels paràmetres per al diagnòstic d’insuficiència cardíaca en una persona és el percentatge de sang que el ventricle esquerra bomba cap a l’aorta en cada contracció. És el que es denomina fracció d’ejecció i si el seu percentatge és inferior al 40% és considera reduïda.

Què provoca que el cor bombi menys sang i com afecta la fineronona en el seu tractament? El doctor Josep Comin, director clínic de l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital de Bellvitge, explica que la insuficiència cardíaca pot tenir el seu orígen en dues causes. La primera ocorre “quan el múscul es debilita, no es pot contraure bé” i les bombes del cor no són suficientment fortes per portar la sang al cos de forma efectiva, coneguda com a insuficiència cardíaca sistòlica. La segona té lloc quan “el cor és menys elàstic” i s’endureix. Això impedeix que es relaxi correctament entre batecs, fenomen que rep el nom d’insuficiència cardíaca diastòlica.

Comin fa èmfasi en aquesta segona modalitat: entre tres i cinc de cada deu casos dels pacients “presenten aquest darrer tipus de cor inelàstic i les opcions mèdiques eren molt reduïdes per a ells“. Per això els resultats de l’estudi suposen “un avanç sense precedents i provocarà un canvi en les guies clíniques per al tractament de prop de la meitat de pacients”.

L’Hospital de Bellvitge, coordinador dels 23 centres espanyols participants

L’assaig internacional FINEARTS-HF ha comptat amb la participació de 6.000 pacients de 37 països, dels quals Espanya ha estat el tercer que més ha aportat. A més, l’Àrea de Malalties del Cor de Bellvitge ha coordinat l’acció dels 23 centres de l’Estat que han col·laborat. “Bellvitge és líder en la recerca de la insuficiència cardíaca i ens busquen per a què siguem motors d’aquest tipus d’investigació”, afirma Comin.

El treball ha estat publicat al New England Journal of Medicine, una de les revistes especialitzades més prestigioses del món i els resultats també es van presentar divendres al Congrés de la Societat Europea de Cardiologia, a Londres. Des de la capital britànica, el doctor Comin es mostra optimista en què en un futur proper puguin començar a administrar el fàrmac de la fineronona a l’Hospital de Bellvitge.