Aquest equipament cultural porta tancat des de l’estiu. Encara es pot veure el cartell de la darrera obra de teatre que es va representar a l’Auditori al juny, unes setmanes abans d’abaixar la persiana. Ara més d’una vintena d’entitats s’uneixen per redactar un manifest on es demanen solucions a l’arquebisbat de Barcelona, l’actual propietari, i l’Ajuntament com a administració municipal.

“Volem saber en quina situació es troba l’auditori” explica Joan Juncadella, membre de l’associació Terrarios Albos i que reconeix que l’equipament havia de tancar davant les deficiències estructurals que patia. “Volem saber si hi ha una voluntat de poder-ho arreglar i que tingui una utilitat pública” destaca Juncadella.

L’Auditori de la Torrassa, que té els seus orígens en el cinema-teatre Santiago Apòstol del 1960, disposa d’un aforament de més de dues-centes persones i en els darrers vint anys s’havien representat més de tres-centes obres de teatre, la majoria infantils; més de cent vint concerts, conferències o actes de lliurament de premis, com per exemple, el de Còmic de la Coordinadora d’Ampas Endavant de Collblanc-La Torrassa. El tancament de l’auditori ha suposat la pèrdua de tot un referent cultural per les entitats i per això, volen agilitzar les solucions.

“Necessitem que sigui una actuació ràpida perquè no podem esperar” demana la presidenta del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, Carme Rimbau. “Si no ens fan cas, hi haurà d’haver mobilitzacions veïnals” avisa Rimbau.

Al manifest s’han sumat, de moment, més d’una vintena d’entitats com el Punt Òmnia, Defensem el Castell de Bellvís i també la gran majoria d’associacions de famílies dels centres escolars de Collblanc-La Torrassa, que utilitzaven l’auditori com espai de celebració d’actes d’escoles i instituts i ara se senten orfes.

“Ens està faltant aquest espai. Moltes representacions de Nadal no s’han pogut fer” explica Rut Ramos, referent de les famílies a l’Escola Montessori. “Ens estem perdent totes les activitats del teatre familiar” recorda Ramos que considera que aquesta oferta de teatre és més assequible per les famílies que altres de Barcelona o del mateix Teatre Joventut. “Les escoles estan utilitzant els patis per fer els actes, però no son els espais que volen” es queixa Rut Ramos, “a més, els nens prefereixen anar a unes butaques de teatre o fins i tot pujar a l’escenari”.

Les entitats entenen que s’han de fer millores estructurals a l’Auditori. Demanen, però, que es facin el més aviat possible i que es busqui un espai alternatiu mentre duri una possible actuació de reparació. Tot un seguit de peticions que recolliran en un manifest que lliuraran a l’arquebisbat i l’Ajuntament de l’Hospitalet la setmana vinent. Esperen que se sumin més entitats.

Ajuntament i arquebisbat en converses per reprendre el contracte publicoprivat

Arran de la dissolució de la Comissió d’Actes Culturals Mare de Déu dels Desemparats, l’entitat privada que gestionava l’activitat de l’Auditori, el contracte publicoprivat amb l’Ajuntament es va haver de paralitzar.

Ara, el consistori ha de trobar una nova fórmula contractual directament amb la propietat per tal de reprendre l’activitat de l’equipament i adaptar les instal·lacions perquè compleixin les normatives actuals de seguretat.

La regidora del Districte Collblanc-La Torrassa, Olga Gómez, ha concretat que “el diàleg entre el govern municipal i l’arquebisbat està molt avançat. Estem buscant la manera de reprendre aquesta col·laboració publicoprivada per tal de tornar al barri aquest equipament tan necessari”.