Donar suport a la ciutadania a l’hora de realitzar tràmits digitals està sent un servei d’èxit i cada vegada més demandat pel veïnat que presenta dificultats amb internet. El balanç del Punt InnovaTIC obert al Centre Municipal Ana Díaz Rico de la Florida així ho reflecteix. Només el 2023 ha registrat 9.251 usuaris, entre els que han rebut acompanyament digital i els que han participat en les píndoles formatives dels divendres, i ha realitzat 8.481 tràmits.

Els principals tràmits realitzats per l’InnovaTIC són, en primer lloc, els relacionats amb l’Agència Tributària; en segon lloc, les preinscripcions formatives, i, finalment, els relacionats amb l’Ajuntament.

Els veïns i veïnes valoren molt positivament el servei i la majoria es veu capaç de fer futures gestions digitals de manera autònoma després de rebre l’acompanyament. Durant el 2023 s’han fet 34 sessions de píndoles formatives presencials, 22 més que l’any anterior, i hi han participat 850 veïns, el 98 % dels quals recomanaria les formacions.

El punt d’atenció InnovaTIC del Centre Municipal la Florida-Ana Díaz Rico está situat a la plaça dels Blocs Florida. Hi treballen quatre joves, formats i contractats per la Fundació Sargim, que gestiona el projecte amb la col·laboració del Pla integral de regeneració urbana les Planes-Blocs Florida, l’Ajuntament de L’Hospitalet i Aigües de Barcelona. El 99 % dels usuaris ha puntuat en un 5 sobre 5 l’atenció rebuda, i el 75 % es veu capaç de fer la mateixa gestió de manera autònoma en un futur.

Aquest 2024 el servei d’acompanyament digital s’ampliarà amb noves seus que operaran de manera estable des dels mercats del Centre, Collblanc i Santa Eulàlia, punts que rebran en nom de MercaTIC i que començaran a funcionar a partir del 5 de febrer.

En paral.lel a la plaça de Germanes Ocaña de Collblanc continua prestant suport el punt Tic Truck, habilitat en un contenidor de transport marítim reconvertit en espai formatiu.

Projecte de transformació social

Aquest servei gratuït, que gestiona la Fundació Sargim per encàrrec de l’Ajuntament, s’ha concebut com un projecte de transformació social ja que a banda de lluitar contra la bretxa digital, capacita joves en risc d’exclusió com a tècnics que dinamitzen els punts TIC i donen suport a les persones amb escasses habilitats amb Internet.

El projecte es va engegar el 2022 i ha rebut diversos reconeixements, com el premi de la Confederació del Tercer Sector, en la categoria de Transformació Social i Alt Impacte Comunitari. A més, ha estat finalista de l’All Digital Awards de la Unió Europea en la categoria Best Digital Changemarker, i també ha rebut la Menció d’Honor als Premis Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona.

InnovaTIC és finalista en els premis Go!Ods del Pacte Mundial de l’ONU i la Fundació Rafael del Pino per l’ODS 4: educació de qualitat, que se celebraran el pròxim 22 de febrer a Madrid, quan se’n donaran a conèixer els guanyadors.

La iniciativa s’emmarca en una doble estratègia de l’Ajuntament de L’Hospitalet. D’una banda, en el Pla integral les Planes – Blocs Florida, dintre de l’acció 9 del Pla d’acció 60:30, que té com a objectiu la millora dels serveis i recursos del barri així com enfortir el teixit associatiu, i, d’altra banda, en el programa municipal L’Hospitalet 6.0, que vol digitalitzar la ciutat, impulsar la nova economia del municipi i lluitar contra l’escletxa digital.