El Parc de Bellvitge ha estat avui una aula de ciències aplicades durant la jornada STEAM, de promoció de les ciències, les matemàtiques i la tecnologia, organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics.

Més de 300 joves de 16 instituts i escoles de la ciutat han organitzat al llarg del matí una trentena de tallers per explicar a nois i noies d’escoles de Primària diversos experiments i demostracions científiques, com ara com fer una barreja química que faci molta escuma, com funciona la robòtica o com es transmet el so, ja sigui només a través de l’aire o parlant per la ràdio.

La possibilitat de fer de professors de ciència amb canalla de Primària ha estat un estímul i un repte. L’objectiu de la jornada, que s’emmarca en el programa municipal L’H Ciència, és fomentar les vocacions científiques des d’edats primerenques amb mètodes d’aprenentatge més dinàmics i interactius.

La cap d’Unitat de Ciutat Educadora de l’Ajuntament, Maria José Pérez, ha dit que “volem que allò que aprenguin sigui a través de l’aprenentatge-servei que els vinculi amb un servei a la ciutat i la utilitat de la feina que fan als centres”. Un dels alumnes el Dylan, ha dit que “hem gaudit molt i estem bocabadats”. La Mina està molt contenta i creu que “és molt guai i fem coses que estan en el nostre ambient”.

Les iniciatives STEAM, en anglès, ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, també incideixen en les vocacions femenines, ja que històricament les dones ho han tingut molt més difícil.

A banda dels tallers d’experimentació científica, la jornada STEAM també ha comptat amb actuacions musicals i activitats lúdiques, amb el propòsit d’incidir en el concepte de ciutat educadora.

En total, hauran estat 1.300 infants que al llarg del matí hauran jugat amb la ciència i hauran comprovat que, més enllà del coneixement teòric, la ciència té aplicació pràctica en la vida quotidiana.