La Merche Garcia va passar la seva infantesa i adolescència al barri de La Florida, on el seus pares tenien un negoci. De seguida, es va vincular a l’esplai com a voluntària, i n’és la seva directora des de fa més de vint anys. Amb ella repassem la seva tasca i vinculació en el temps de lleure a l’Esplai La Florida.

 “Volia estudiar Química però des que vaig començar a ser voluntària a l’esplai, vaig veure que el que realment m’agradava era la feina amb els joves, sobretot amb aquells amb dificultats.” Així explica Merche García l’inici de la seva relació amb l’esplai. Va ser llavors quan va decidir formar-se en temes pedagògics i estudiar la carrera d’Educació Social.

Durant dos anys va fer de voluntària en un local molt petit als Blocs Florida, i després va passar a fer tallers. Llavors ningú dirigia l’esplai i totes les tasques eren voluntaries. “Els voluntaris van començar a treballar i a tenir família i ja no s’hi podien dedicar. Vam arribar fins i tot a plantejar-nos l’any 2007 el seu tancament”. En aquell punt, Merche Garcia i Neus Cerdà van decidir tirar endavant aquest projecte, amb nomes 20 anys.

Seguir educant en el lleure

L’esplai La Florida va néixer per treballar amb els nens que estaven al carrer a petició dels pares del barri. “Al principi, érem quatre o cincs monitors per 40 nens. Avui tenim cada dia 235 nens i un equip de 30 persones amb remuneració i 40 voluntaris. Tot s’ha professionalitzat més”, explica Merche García.

La directora de l’Esplai de la Florida afirma que l’educació en el lleure és una metodologia de treball “perquè volem arribar als col•lectius més vulnerables i generar una integració positiva. El temps de lleure és ideal per educar en valors socials, humans, relacionats, civisme, etc el temps lliure és un lloc privilegiat on educar”. El més important no és l’activitat en sí, sinó com es fa en el grup.

Projecte Japi

L’Esplai va començar a desenvolupar el projecte Japi l’any 2010 per desenvolupar treball ocupacional amb joves perquè tinguin una segona oportunitat. “Molts nois van deixar d’estudiar i quan no havia crisi es van poder incorporar al mercat laboral , principalment en la construcció. Amb l’arribada de la crisi econòmica, molts nois “es quedaven penjats. I van començar amb el programa ‘Tasta Oficis’ perquè puguin provar alguns oficis fins que trobin aquells que els motiva”. Actualment, treballen amb grups de 50 joves i l’any passat el 90% van tornar a estudiar.

Des de fa uns anys reben ajuts de la Fundació La Caixa i des del 2008 són una entitat adherida al programa Proinfancia de lluita contra la pobresa infantil. Gràcies a això, “hi ha 100 nens que poden fer colònies i casals a l’estiu”.