Si pateixes celiaquia o algú del teu entorn té aquesta malaltia, segurament hauràs sentit la frase “per una mica de gluten segur que no passa res”. Doncs bé, això és totalment fals, ja que la ingesta d’aquesta proteïna, per molt poca quantitat que sigui, “el més probable segur és que provoqui afectacions a l’intestí”, explica Gloria Garrido, delegada de l’Associació de Celíacs de Catalunya a L’Hospitalet.

“Com és una malaltia autoimmune, quan prenem gluten, les defenses del cos no ataquen al gluten, ataquen l’intestí o altres parts del cos”, afegeix Gloria Garrido, per això, és important que la població sigui conscient dels problemes que comporten la celiaquia.

I encara que no hi ha cura, només amb la ingesta de productes lliures de gluten, una persona celíaca pot fer vida normal. No obstant això, no tots els restaurants tenen protocols per evitar la ‘contaminació creuada‘ per això, l’Associació de Celíacs de Catalunya certifica aquells llocs que ho fan i que són aptes perquè una persona celíaca pugui menjar.

4 establiments a L’Hospitalet

S’estima que l’1% de la població pateix la malaltia celiaca, no obstant això és una malaltia amb una potent infradiagnosticació. És per això, als aproximadament 2.700 celíacs que hi ha a la ciutat, s’han de sumar alguns que no saben que pateixen aquesta afectació. Doncs totes aquestes persones tenen 3 restaurants i 1 xarcuteria on poden anar a menjar sense preocupar-se per les traces de gluten.

Situat al barri de Santa Eulàlia, tota la seva carta és sense gluten. Amb una varietat de plats ben diferents conviuen plats tradicionals com els canelons, cachopo, costelles de porc o caragols, amb elaboracions més diferents com els patacons amb xili amb carn o els nius de moniato.

Un altre restaurant que té tota la carta apta per a celíacs és Cal Màrius. Les seves especialitats són els menús diaris i de cap de setmana, els sandvitxos de pastrami, tapes, pizzes i hamburgueses. Tenen servei a domicili i un altre restaurant a Barcelona.

  • Viena (C.C Gran Via 2):

La cadena d’entrepans sabadellenca disposa d’opcions lliures de gluten i aptes per a celíacs. A banda, dels entrepans amb pa sense gluten, els celíacs també poden menjar patates fregides i algunes postres.

Xarcuteria especialitzada en productes extremenys. Disposen de diversos productes lliures de gluten i segueixen els protocols per poder oferir-los sense contaminació creuada.

Altres establiments poden oferir menjar sense gluten, però no hi ha protocols al seu darrere que garanteixen la contaminació creuada. D’altra banda, la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya treballa amb nombroses cadenes que també ofereixen menjar apte per a celíacs.

Al supermercat

La gran majoria de superfícies compten amb productes sense gluten aptes per a celíacs. No obstant això, s’ha d’anar amb compte i mirar sempre l’etiquetatge d’aquests. Si apareix alguna de les versions del símbol de l’espiga, vol dir que un celíac pot menjar sense problemes aquell aliment. També és molt important mirar les negretes als ingredients i evitar productes on no apareixen, però, que acostumen a tenir contaminació, com la civada, les llenties o el sucre vainillat.

Malauradament, tot i que és molt fàcil trobar productes sense gluten, des de l’Associació de Celíacs adverteixen que una persona celíaca gasta 1.000 euros l’any de mitjana en la cistella de la compra. Ara, s’ha aprovat una proposició no de llei per a regular l’IVA dels productes sense gluten i donar ajudes als celíacs. També, des de l’Associació ofereixen beques mèdiques per investigar més sobre aquesta malaltia.