L’Auditori Barradas ha acollit la presentació de la publicació Memòria de Dona, un recull de relats en primera persona de trenta-una veïnes de la ciutat, que parlen del rol que han tingut les dones en la societat agrària i la pagesia de L’Hospitalet.

El llibre, editat pel Museu de L’Hospitalet, vol recuperar aquests testimonis orals i donar visibilitat a les dones que van viure a la ciutat en les primeres dècades del segle XX.

Pietat Hernández, promotora i coordinadora de la iniciativa, explica que “són entrevistes que fan un recorregut per cinc àmbits de la vida de les dones: l’escola, la condició femenina, l’amor, la feina i la vida social. Per tenir una visió de l’últim segle els hem demanat un esforç de memòria perquè ens parlin d’elles, de les seves mares i de les seves àvies”.

Una memòria individual i col·lectiva que s’allunya de la història oficial que, molt sovint, han escrit els homes des del poder. I és que els testimonis de les dones participants expliquen com les dones eren el pilar invisibilitzat de la societat rural hospitalenca.

“En alguns casos les dones de l’època feien jornades des de les quatre del matí fins ben entrat el vespre: primer anaven a vendre al mercat, després feien el dinar, a la tarda tornaven al mercat, anaven al camp per preparar la venda de l’endemà, i quan acabaven de sopar feien la feina domèstica”, explica Pietat Hernández.

Històries de vida que també ens expliquen la història de la ciutat i els canvis que s’hi han produït, que han transformat un L’Hospitalet agrari en la ciutat que coneixem avui.

El testimoni d’aquestes veïnes formarà part d’una futura exposició sobre el paper de la dona a pagès.