Els darrers mesos del 2022 el ritme de vendes d’habitatges va començar a baixar i aquests primers mesos de l’any s’ha mantingut la mateixa tendència. El mes de març s’ha tancat amb una inflació del 3,3% -4 punts menys l’estiu passat-, però les despeses a l’alça dificulten la venda d’habitatges nous. Aquest és un dels aspectes que destaquen les agències de la propietat immobiliària,que també alerten de l’encariment de les hipoteques.

El president del Consell de Col•legis d’API de Catalunya, Joan Company, ha declarat que l’increment de preus de mesos enrere ha tingut una repercussió directa en el cost dels materials “i els promotors s’han vist obligats a augmentar els preus de compra-venda i això fa que l’obra nova no tingui la sortida que s’esperava.

A L’Hospitalet, segons el portal ‘Idealista’, el preu mitjà del metre quadrat és de 2.437 euros, un 7% més que el març de l’any passat. Per zones, els habitatges més cars son a la Granvia, 3.715 euros el metre quadrat, i el Centre, 2.716 euros el metre quadrat. I els preus econòmics, però per sobre dels 2.000 euros es troben a La Florida i Les Planes, amb 2167 euros el metre quadrat.

Així, les vendes entre la població amb una capacitat econòmica mitjana-alta es manté a bon ritme, però no passa el mateix amb aquells compradors que han de demanar un crèdit hipotecari. La majoria de la gent que demana hipoteca ho fa en la franja màxima, el 80% del valor del pis.

Segons Joan Company, això té com a conseqüència que “els interessos també s’apugin i que el ritme de vendes s’estigui alentint”.

Si tot segueix com ara, amb una inflació continguda, superant per poc el 3% -el nivell més baix en un any i mig-, els agents de la propietat immobiliària veuen lluny una altra crisi immobiliària. Al 2008, en 2 anys, els preus dels habitatges van baixar un 50%.