L’Hospitalet En Comú Podem (L’HECP) ha assolit un pacte amb el Govern del PSC per tirar endavant els pressupostos de l’Ajuntament i incloure-hi habitatge de lloguer assequible i mesures per reduir la densitat urbanística de la ciutat. El portaveu del grup municipal, Manuel Domínguez, en parla a l’entrevista publicada al Diari de L’Hospitalet.
La negociació per abstenir-se i poder aprovar el pressupost municipal del 2025 ha fet que L’HECP hagi inclòs en les inversions de l’any diversos projectes, entre els quals Domínguez destaca la compra d’habitatge per fer lloguer social, crear un organisme per gestionar l’habitatge públic, comprar espais per guanyar zones lliures, més zones verdes i naturalitzar els carrers amb un altre concepte d’urbanisme.
Una altra de les propostes és tallar alguns carrers al trànsit els caps de setmana que afirma, s’ha de fer aviat. “A les reunions que tenim amb el PSC, ja hem dit que s’ha de posar en marxa i determinar els carrers on es farà”.
Però no tot són acords. L’HECP ha presentat sengles recursos contra el pla director Biopol-Granvia i la urbanització Cosme Toda. Sobre el primer, el portaveu afirma que “esperem que la llei ens doni la raó i el pla s’aturi. El projecte parla d’espais lliures que després no es concreten i poden desviar-se per a oficines i no per al tema biomèdic. I, a més, s’ubica en una zona inundable”. Del segon, espera que se’n depurin responsabilitats si es demostra que els edificis no respecten les distàncies legals i la llum solar que han de rebre.
Sobre l’habitatge, aquest espai polític aposta per promoure habitatge assequible i garantir-ne l’accés de la ciutadania. I no construir-hi, sinó rehabilitar. “Quan parlem de promoure, ens referim sempre a rehabilitació. El nostre objectiu és que no es construeixi ni un bloc més. Tenim molts edificis antics que cal rehabilitar i fer-los més sostenibles”.
Domínguez també s’ha referit al pla per regenerar el Samontà i espera que hi hagi una llei de barris que aporti recursos: “Aquesta zona necessita una intervenció important i urgent”.
I sobre la seguretat ciutadana afirma que s’han de fer dues actuacions: la policial, amb els recursos que necessitin els cossos de seguretat, i també la social per solucionar l’origen del problema. “Cal millorar les condicions socials i urbanístiques de la ciutat, i enfortir el sistema educatiu. La delinqüència és conseqüència de la desigualtat. No és cert que la població d’origen estranger tingui una activitat delictiva per sobre de la resta. L’origen no condiciona la comissió d’un delicte, la vulnerabilitat sí”.
Per acabar, Manuel Domínguez creu que “celebrar amb to festiu” el centenari de la concessió del títol de ciutat a L’Hospitalet “pot anar contra la Llei de memòria històrica”.