L’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL han fet un pas més en l’aplicació de la tecnologia digital en l’atenció mèdica. I ho han fet fa amb una plataforma digital i una aplicació de dispositiu mòbil que permet fer un seguiment més acurat de pacients que pateixen insuficiència cardíaca crònica, una malaltia de les malalties del cor amb més prevalença, ja que es calcula que afecta el 2% de la població adulta.
Ara, els dos hospitals han aportat alguns resultats de l’aplicació d’aquesta nova tecnologia. Segons un estudi de professionals de l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL publicat per la revista Lancet, referència mundial en l’àmbit de la divulgació mèdica, l’ús d’aquestes eines digitals ha permès reduir d’un 54% la mortalitat cardiovascular en pacients amb insuficiència cardíaca crònica.


Com funciona l’app?
Més de 500 pacients d’arreu d’Espanya han introduït diàriament en una app mòbil dades com el pes i la pressió arterial, entre d’altres, i respondre un breu qüestionari de salut. D’aquesta manera, els equips mèdics i d’infermeria han pogut detectar possibles descompensacions amb antelació.
El doctor Sergi Yun Viladomat, del Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Bellvitge, ha explicat que “cas que hi hagués una biomesura alterada s’activava una alerta que era rebuda directament per l’equip assistencial i ens permetia ser proactius i avançar-nos als problemes”.
De fet, una altra dada rellevant és que les descompensacions cardíaques també s’han reduït, d’un 70%.
De la seva banda, la doctora Cristina Enjuanes, coordinadora de la Unitat d’Insuficiència Comunitària de l’IDIBELL, ha indicat que “el símil és una persona diabètica que es mira la glucosa, doncs en el cas dels pacients amb descompensació cardíaca han de fer el mateix per mirar de detectar possibles descompensacions”.
També hi ha la possibilitat de fer videotrucades i comunicar incidències, un aspecte molt valorat pels pacients.
Una de les pacients que ha participat en l’estudi, Glòria Casas Romeo, ha assegurat que “et sents molt acompanyada quan tens un suport aixì.
I ha afegit que “he pogut comprovar que l’app funciona molt bé perquè alguna vegada se m’han alterat algunes dades i, efectivament, m’han trucat de seguida i he sabut què m’estava passant”.
Un altre objectiu d’aquesta plataforma digital és fomentar la co responsabilitat de pacients i equips mèdics. “Es tracta de convertir el pacient en un agent actiu de la seva malaltia, donar-li el coneixement necessari perquè sigui capaç de gestionar la seva malaltia i participar en la presa de decisions”, ha comentat el doctor Josep Comin-Colet, director d’Innovació, Recerca i Universitats de la Gerència Hospitalària Bellvitge-Viladecans.
L’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL volen continuar desenvolupant aquesta plataforma digital per fer el seguiment de pacients amb insuficiència cardíaca crònica. I recorden que, a banda de millorar la qualitat de vida dels pacients, també pot descongestionar el sistema reduint visites a Urgències.