L’Auditori Barradas ha acollit la setena edició de l’sLHam de Dones Científiques que organitza l’IDIBELL, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, per posar visibilitzar i valorar la tasca que duen a terme les dones en l’àmbit de la ciència.
L’acte, que se celebra amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, ha comptat amb les intervencions de sis investigadores i professionals de l’IDIBELL que per una vegada han canviat el laboratori per l’escenari. El seu objectiu era explicar en només cinc minuts i d’una manera propera i divertida els seus projectes de recerca biomèdica.
És el cas del treball d’Elisa Espinet, cap del grup d’investigació de càncer de pàncrees de l’IDIBELL. “Històricament sempre s’han estudiat les cèl·lules tumorals, però ara nosaltres estem investigant les cèl·lules que envolten els tumors per saber si interaccionant amb elles podem millorar la malaltia”, explica.
Un altre exemple és l’estudi sobre trasplantament de microbiota provinent de la donació de femta que fa l’equip de Sara Martí, investigadora del servei de microbiologia de l’Hospital de Bellvitge. “Agafem la femta de donants i n’aïllem els microorganismes que són la part bona de la femta per donar als malalts amb infeccions que provoquen diarrea crònica. Amb aquest tractament el bacteri desapareix”.
Les investigadores de l’IDIBELL també han explicat d’on ve la seva passió per la ciència i els obstacles que han hagut de superar al llarg de la seva carrera pel fet de ser dones. I és que el propòsit de l’sLHam és donar visibilitat al treball que fan les dones en la investigació biomèdica i despertar la vocació científica entre les joves.
En aquest sentit, Júlia Benito, tècnica de comunicació de l’IDIBELL, assenyala que “només un terç del personal investigador del món són dones, perquè a mesura que avancen en la carrera científica el percentatge de noies va baixant. El primer pas és visibilizar el paper que les dones tenen en la ciència i també poder-nos apropar a les nenes que dubten d’estudiar ciència, perquè si veuen referents tindran una empenta per emprendre una carrera científica”.
En l’sLHam de Dones Científiques també hi han participat dues representants de l’Institut Bellvitge: l’Elvira Fernàndez, professora de ciència, i l’Ayesha Akhtar, una alumna de segon de Batxillerat que ha fet part del seu treball de recerca als laboratoris de l’IDIBELL.
L’Ayesha explica que el seu treball va consistir en “investigar les interaccions de dos neurotransmissors amb les seves substàncies químiques antagonistes, les seves implicacions amb malalties com el Parkinson i o l’esquizofrènia”.
L’acte, amb entrada en forma de taquilla inversa, també ha servit per recaptar fons per a la recerca que fa l’IDIBELL.