Abordar l’orientació com un element clau per impulsar l’FP ha estat l’objectiu de la jornada de reflexió celebrada aquest divendres al Centre Cultural de Bellvitge-Gornal, amb la participació de representants dels àmbits de l’educació, la formació, la recerca i l’empresa.

Els participants han destacat que un dels principals reptes de la formació professional és que els alumnes no abandonin els estudis. Per aquest motiu han coincidit en situar l’orientació com una peça clau per revertir-ho.

David Quirós, tinent d’alcaldia de Serveis a les Persones, ha assenyalat que “és important parlar no només d’allò que passa a les aules i de la formació que s’adeqüi a les necessitats del territori, sinó també de l’orientació per a les famílies, per als alumnes i per a les empreses que al final són els agents que han d’atreure i retenir aquest talent”.

De la seva banda, Gemma Latorre, directora de l’Àrea de projectes i orientació de d’EP Institut, ha assegurat que també és important per evitar que els alumnes abandonin els estudis “que puguin fer una bona tria del tipus de formació que els interessa i coneguin l’oferta formativa existent. I per això és bàsica l’orientació acadèmica i professional que es fa a l’ESO quan es fa la transició cap a la post obligatòria, però també al llarg de l’FP.”

Un altre dels reptes de futur de la formació professional és actualitzar les titulacions i que els programes educatius s’adaptin a les noves demandes. En aquest sentit, Àngel Tarriño, coordinador de l’observatori de la Fundació BCN FP, ha explicat que “la tecnologia i la indústria, evolucionen mot ràpid i el que necessita l’FP és agafar aquest ritme d’evolució”.

Durant la jornada s’ha donat la benvinguda als 18 estudiants d’FP dual que inicien la seva estada formativa en diferents àrees de l’Ajuntament. La valoració de l’experiència dels dos anys anteriors ha estat molt satisfactòria. Els estudiants, tots alumnes de grau superior, estan destinats a serveis relacionats amb la seva formació. Aquest any, el grup el formen alumnes de màrqueting i publicitat; administració i finances; integració social; promoció d’igualtat de gènere, i química i salut ambiental.

Des de l’Ajuntament es recorda que la ciutat manté un fort compromís amb la FP a través de diferents iniciatives com el Pla d’impuls de l’FP 2023-2027, en el marc del Projecte FP365, coliderat per les àrees d’Educació, Joventut, Promoció Econòmica i Recursos Humans. També aposta per l’FP dual com a modalitat formativa que millora les oportunitats del futur acadèmic i professional dels joves de la ciutat.