L’Hospitalet ha adaptat l’ordenança sobre sorolls i vibracions a la nova llei catalana. Un canvi legislatiu que eximeix a escoles i equipaments esportius de complir el límit sonor.

La modificació, que vol blindar les activitats als patis, arriba després que alguns centres educatius catalans no poguessin fer esbarjo ni extraescolars per les queixes del veïnat.

Per David Gómez, tinent d’alcaldia de Qualitat Urbana, “es tracta d’adequar la llei al fet que, per sort, a les escoles hi hagi cada vegada més activitats que van més enllà de les purament educatives i que afavoreixen la cohesió, la convivència i els hàbits de vida saludables”.

Tot i que a L’Hospitalet la normativa municipal ja n’excloïa les escoles durant l’horari lectiu, ara es permet que els centres educatius superin el límit acústic entre les 7 i les 21. Una concessió, però, que només s’aplica en les extraescolars i en les activitats lectives, de lleure, culturals o esportives.

En aquest sentit, Gómez recorda que “no es tracta d’una lliure impunitat; una activitat extraescolar té un soroll natural associat i si algú detecta que no es correspon s’haurà d’abordar. En cap cas una festa és una activitat extraescolar”.

A banda de les escoles, algunes instal·lacions esportives també generen queixes per soroll. Un exemple és la denúncia que la Fundació Esportiva L’Hospitalet Atlètic va rebre dels veïns que viuen al costat del camp de futbol. En el seu moment, la llei els va obligar a canviar els horaris d’entrenament.

Ara, però, el canvi de l’ordenança també deixa fora de la normativa acústica les activitats esportives, sempre que es facin entre les 9 i les 22 en les instal·lacions registrades pel Cens d’Equipaments Esportius de Catalunya (CEEC).

Des de l’Ajuntament, però, asseguren que davant de qualsevol problema de convivència facilitaran el diàleg entre les parts. Una mediació que l’Ajuntament ja va posar en pràctica quan un grup de veïns es va queixar dels sorolls de la pista de bàsquet del Centre Catòlic.

“La nostra forma d’actuar no canviarà, i més enllà de la norma continuarem explorant els límits de la convivència perquè, de vegades, es pot millorar substancialment amb petits ajustaments d’horaris, d’emplaçament o d’infraestructures”, assegura David Gómez.