L’escriptor Marco Antonio López Vilaplana ha presentat el seu llibre ¡Dale Caña, Torete! durant el cicle de Cultura Quinqui que se celebra a l‘espai La Figa de L’Hospitalet.
El cicle de Cultura Quinqui s’endinsa en aquest moviment cultural que va sorgir durant la dècada dels 70 i els 80. L’anomenada cultura quinqui estava associada a la marginalitat i a la delinqüència, per això va manifestar-se en diferents àmbits, incloent el cinema, la música, la literatura i la moda, entre d’altres.
El cicle està tenint molt bona acollida entre els veïns i veïnes de L’Hospitalet. Segons explica Silvia Pando, organitzadora de l’Espai La Figa, “la gent s’ho passa molt bé en aquest cicle. Hi ha persones que li donen un toc més polític-social i hi ha persones que li donen un toc més melancòlic d’aquell moment.”
Dins del cicle de Cultura Quinqui s’ha presentat el llibre “¡Dale Caña, Torete!”, on l’Ángel Fernández Franco, més conegut com a El Torete, és el protagonista de la biografia escrita per Marco Antonio López Vilaplana. En el llibre l’autor narra la vida d’aquest destacat personatge de l’època.
A “¡Dale Caña, Torete!” el lector podrà conèixer els orígens de El Torete, que es va convertir en una icona del cinema quinqui. Aquesta biografia escrita per López Vilaplana compta amb valuosos testimonis de la vida d’Ángel Fernández Franco, que van des de companys de classe, de jocs, d’equips de futbol, infermeres que el van tractar després d’espectaculars fuites policials, companys que van compartir cartellera de pel·lícules amb ell, policies que el van detenir o inclús historiadors experts en el territori on es van produir els fets.
La memòria de El Torete segueix encara viva. “Avui en dia es venen samarretes de “Dale caña, Torete” i és la portada de llibres sobre delinqüència juvenil.”, afirma López Vilaplana.
En el col•loqui celebrat a l’Espai La Figa han participat López Vilaplana i José Fernández Franco, el germà de El Torete, que han fet un repàs de la biografia d’aquest personatge. L’acte ha estat moderat per la periodista Noelia Ramírez.
Durant l’exposició del llibre l’autor i el germà del protagonista han destacat que El Torete era un gran amant dels cotxes de l’època i de tot el que envoltava la cultura dels barris de la dècada dels anys 70 i 80.
El Cicle de Cultura Quinqui tracta aquest moviment des de tres perspectives: el cinema, la literatura i la música. El proper 17 de juny es tancarà el cicle amb l’exposició de música Quinqui i amb l’actuació en directe de Jesús García.