L’onada de grip ja ha superat el pic epidèmic i actualment el nivell de transmissió és moderat. No obstant això, es detecta un augment de la incidència de grip en la població pediàtrica, la qual cosa podria indicar, igual que l’any passat, l’inici d’un segon pic d’aquesta infecció respiratòria.

De la seva banda, la incidència de la COVID-19 es manté en descens i també ho han fet els ingressos hospitalaris. Finalment, el pic de la incidència del virus respiratori sincicial (VRS) és clarament inferior a l’any passat, per la qual cosa es manté la tendència de finalització de l’onada epidèmica actual.

La pressió assistencial als serveis d’urgències hospitalaris s’estabilitza i als d’atenció primària tendeix a la baixa, malgrat que segueixen en valors elevats.

Per evitar complicacions en cas de contagis, Salut fa una crida a vacunar-se de grip i COVID com a millor mesura de prevenció si no es tenen les vacunes al dia. A més, des de la Conselleria han allargat una setmana més la obligatorietat de portar mascarets als centres sanitaris. Recordem que Salut va tornar a fer obligatòria la mascareta als centres sanitaris el 9 de gener, en principi per a 15 dies. Amb la pròrroga la mesura s’estén, en principi, fins a la final de mes.

Mesures de prevenció

A més Salut recorda d’altres mesures preventives per prevenir la transmissió de les infeccions respiratòries:

  • Rentar-se les mans adequadament i sovint
  • Tapar-se el nas i la boca amb un mocador d’un sol ús en esternudar o tossir, i llençar-lo després a les escombraries
  • Ventilar els espais tancats
  • Limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament i consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica, o si l’evolució de la situació és dolenta