El Sindicat de l’Habitatge de L’Hospitalet alerta d’una pràctica a l’alça que els bancs duen a terme en col·laboració amb fons d’inversió afins per poder executar desnonaments de famílies en risc d’exclusió social.

És el cas de l’Olga Matute. Fa vint anys que viu al pis que va comprar al barri de Santa Eulàlia, però aviat serà desnonada. I és que l’habitatge on ha criat les seves dues filles ha acabat en mans d’un fons voltor, que li nega el lloguer social que tenia i que ara demana que marxi del pis.

Tot i que pagava la hipoteca puntualment, la vida li va donar en tomb en només dos mesos: primer es va separar del seu marit i, després, va perdre la feina. Unes circumstàncies que li van impedir afrontar els pagaments hipotecaris.

Va ser llavors quan va fer la dació en pagament del pis al Banc Sabadell, que li va oferir un lloguer social. Amb aquesta situació, el banc va acabar venent l’immoble al fons voltor Promontoria Coliseum Real State, S.L. La nova propietat, però, no ha renovat el contracte a l’Olga i li demana que abandoni el pis.

L’Olga explica que li van oferir dos mil euros per marxar del pis. “Jo no volia anar enlloc. Em van dir que m’havien notificat per burofax el venciment del contracte, però en cap moment el vaig rebre i, de fet, vaig seguir pagant les mensualitats”, assegura.

Des del Sindicat de l’Habitatge de L’Hospitalet denuncien que aquestes operacions són habituals entre el Banc Sabadell i el fons d’inversió Promotoria Coliseum Real State. Un tipus d’entramat que, diuen, no és aïllat, i que la majoria dels bancs duen a terme a través de promotores afins.

L’Olga ha rebut l’acompanyament del Sindicat de l’Habitatge de L’Hospitalet.

Per Sara Díaz Costas, portaveu de l’entitat, “tenir un pis de lloguer social no era un negoci rendible per al banc, i per això el va vendre al fons mentre l’Olga encara hi vivia. Aquest és el camí que segueix el Banc Sabadell quan vol fer fora les famílies i rentar-se’n les mans.

Després, expliquen “el banc recupera els pisos per seguir fent negoci”, i és que segons l’Olga, “el Banc Sabadell té moltes accions d’aquest fons d’inversió”.

A més, denuncien que aquest fons d’inversió se salta la llei perquè no ofereix un lloguer social a l’Olga. “Quan un gran tenidor té un pis llogat a una persona que està en risc d’exclusió està obligat a fer un contracte social de set anys”, assegura Díaz.

Després de pagar la sanció per no complir aquesta llei, la justícia ha donat la raó al fons voltor, i considera que l’Olga està ocupant el pis il·legalment.

Ara, el procés de desnonament seguirà endavant. S’espera que en els propers mesos, hagi de marxar definitivament de la casa que va comprar fa vint anys.