L’Oficina Jove de L’Hospitalet posa en marxa aquest mes d’abril un projecte de prevenció de violències masclistes en les relacions de parella entre les persones joves en col·laboració amb l’Institut Provençana, centre de formació professional amb més de 1,000 alumnes.
El programa sorgeix per la detecció de conductes que han mostrat gelosia, control per les xarxes socials, insults, dependència emocional, baixa autoestima, i la influència de models distorsionats de sexualitat i bellesa. Així l’Oficina Jove i l’Institut Provençana ha pres la iniciativa de liderar l’elaboració d’un pla de prevenció de les violències masclistes en les relacions de parella des d’una mirada transversal i educativa.
El projectes es du a terme amb la col·laboració el Departament d’Orientació i el departament de COCOBE (comunicació, Convivència i Benestar Emocional) del centre però és l’Oficina Jove qui lidera, impulsa i coordina la proposta metodològica i preventiva.

Tot comença amb un qüestionari elaborat conjuntament amb el professorat del centre. Una eina que servirà per fer una primera diagnosi realista i compartida sobre l’estat de la qüestió en els cicles formatius de grau mitjà i programes de formació i inserció.
Les preguntes que guiaran aquesta fase inicials sön:
- Què identifiques tu com a professor?
- Què necessites per intervenir-hi?
- Què creus que necessita l’alumnat per millorar les seves relacions i evitar situacions de violència?
El projecte té diferents etapes al llarg de l’any:
- Abril: s’elaborarà el qüestionari amb els professorat
- Maig: Es passarà l’enquesta a l’alumnat de 1r de CFGM i PFI
- Juny: Es dissenyaran i es planificaran les accions que cal desenvolupar a partir del resultat de la diagnosi
- Setembre-octubre: S’implementaran les actuacions amb l’alumnat de 1r de CFGM i PFI
- Novembre: Se n’avaluarà l’impacte (enquestes a grups de mostra i grups de control)
- Desembre: S’elaborarà el disseny final del Protocol de Prevenció de les Violències Masclistes en les relacions de parella en els adolescents.