La província de Barcelona és la que acumula més incidències LGTBI-fòbiques durant el 2023. Segons les dades de l’Observatori contra l’Homofòbia, al llarg de l’any, els incidents contra el col·lectiu es van disparar un 27,4% més que el 2022. Parlem amb l’Albert Carrasco, responsable del registre de les incidències a l’Observatori Contra l’Homofòbia a l’Entrevista de L’Informatiu.

En concret, es van produir un total de 302 incidències per lgtbifòbia a Catalunya durant el 2023. Segons l’Albert Carrasco aquest augment de comunicacions d ‘incidències es podria atribuir a l’impacte social que va tenir a la societat, l’any 2021, l’assassinat a Galícia de Samuel, que va rebre una pallissa mortal per la seva orientació sexual. Molta gent va denunciar més i va haver un repunt de casos que van seguir augmentant els anys 2022 i 2023”

Des de l’Observatori fan una lectura “positiva perquè hem aconseguit que es comuniquin més aquestes situacions  perquè segur que es produeixen moltes més al llarg del territori i cal fer-les més visibles”.

De les 302 incidències, i el 77,5% es van produir a la província de Barcelona, un total de 160. D’aquests 4 es van registrar a L’Hospitalet, i d’aquests 3 es van produir en àmbits domèstics i la resta en l’àmbit laboral. “En aquests casos, els hem proporcionat acompanyament psicosocial i assessorament jurídic coordinats amb l’oficina municipal LGTBI”.

El repte és arribar a les dones lesbianes i bisexuals

Una altra de les dades que ha recollit l’Observatori és que els homes gays són els que pateixen més agressions. En aquest sentit, Albert Carrasco puntualitza que “és la comunitat que més ho comunica, 119 casos en concret el 2023. Ens costa més arribar a les dones lesbianes i bisexuals. És un repte perquè no és que pateixin menys discriminacions sinó que no les comuniquen”.

Pel que fa al tipus d’incidències que més es registren i un cop passada la pandèmia, quan van registrar-se més a les xarxes socials i en l’àmbit privat, durant el 2022 i el 2023 es donen en la majoria de casos en espais públics, carrers, transport públic o oci nocturn, “així com mostres d’odi contra el col·lectiu transexual, després de l’aprovació precisament de la Llei Trans”.