Al voltant de 1.000 alumnes de 4t d’ESO d’onze instituts de L’Hospitalet han participat a la final dels Fitgames 2024-2025, celebrada al Complex Esportiu Municipal de L’Hospitalet Nord. Una jornada en la qual els alumnes competeixen per classes i és molt esperada pels participants.
El premi al millor centre educatiu de la competició l’ha guanyat l’Institut Rubió i Ors.
Pel que fa a la competició entre classes, la classificació ha estat la següent:
- 1r: 4rt D de Rubió i Ors
- 2n: 4rt C de Rubió i Ors
- 3r: 4rt B de Joan XXIII
Els centres que han participat en l’edició 2024-2025 dels Fitgames són l’Apel·les Mestres, Eduard Fontserè, Margarida Xirgu, Mercè Rodoreda, Bisbe Berenguer, Santa Eulàlia, Rubió i Ors, Eugeni d’Ors, Bellvitge, Europa i Joan XXIII.
“Ha estat molt bé fer esport, estar amb els amics...”, ha dit en Sergio, alumne de l’Institut Mercè Rodoreda. “Sí, ha estat bé conèixer gent d’altres escoles”, ha afegit el seu company José Antonio
Com a novetat d’aquest any, i en conseqüència del volum d’alumnes, s’han creat dos espais diferenciats. A l’interior del pavelló s’han fet les proves de relleus, on han participat dos nois i dues noies de cada classe, i les col·lectives, on tota la classe ha fet salt de corda grupal i pas de pilota en cercle. Per una altra banda, a l’exterior s’hi ha fet activitats ludicoesportives.
“Està bé veure l’ambient que s’ha generat a dins del pavelló, on tothom s’ha involucrat bastant amb els que participaven a la final i hi ha hagut bastant ambient”, ha exposat el professor d’Educació Física de l’Institut Apel·les Mestre, Arnau Herrera, que considera que la fórmula de separar espais ha funcionat: “Ha estat menys atabalant perquè tot l’alumnat ha quedat més repartit”, ha assenyalat.


La culminació d’un any de proves físiques
Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Servei de Salut de l’Ajuntament de L’Hospitalet amb l’objectiu de promoure l’esport entre alumnes. L’Alison i la Hanna, alumnes de l’Institut Santa Eulàlia, expliquen que en el seu dia a dia fan esport i que aquesta jornada les ha motivat a continuar fent-lo: “M’ha motivat estar aquí des del matí, la competició, estar amb més gent”, ha apuntat la Hanna.
A banda de la jornada final, la proposta té recorregut durant el curs amb l’assignatura d’educació física. Des del Servei de Salut passen per les diferents classes de quart dels instituts públics de la ciutat a fer una sèrie de proves físiques: “Avui es feien les mateixes proves en versió reduïda d’alumnes”, ha explicat Arneu Herrera.
Tot plegat posa èmfasi en els beneficis de fer esport com són el benestar emocional, l’estil de vida saludable o el distanciament amb pràctiques com el sedentarisme, l’abús de les pantalles o el consum de substàncies nocives.


Per desenvolupar la jornada i degut al volum de participants, en aquesta ocasió s’ha comptat amb la col·laboració d’alumnat del Curs de Monitors de Lleure de la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) i amb el Servei d’Agents Cívics de l’Ajuntament.