L’Institut Can Vilumara ha estat l’escenari escollit per fer una pintura mural contra la violència masclista. L’activitat, organitzada en el marc del 25N, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, ha estat a càrrec del Centre d’Atenció i Informació a la Dona de la ciutat i de les entitats Ojalá Projects i Dones Mentores.
En les darreres setmanes, l’alumnat de l’institut Vilumara ha fet diversos tallers per preparar el mural que finalment s’ha pintat el dissabte, 25 de novembre. “Aquest mural és el resultat d’uns processos participatius aquí a l’Institut Vilumara, on hem buscat fomentar la creativitat com una eina de transformació social. En aquests tallers hem parlat sobre com desconstruir el tema de les violències, hem parlat sobre interseccionalitat…”, ha explicat la directora de Ojalá Projects, Anaís Esmerado.
Un dels objectius principals d’aquest projecte ha estat fomentar la participació de les joves i donar-les veu mitjançant plataformes de difusió amb les quals puguin transformar el seu futur que, de vegades, sembla una mica desesperançador.
“Hem pogut crear una petita comunitat fent això. Tot el procés ha estat molt maco, perquè a més a més, hem comptat amb el suport d’entitat com Ojalá Projects i Dones Mentores”, ha assenyalat una de les participants a l’activitat, Núria Vidales.
“Els processos participatius són una forma diferent de fer política. És important que la violència vers les dones es visibilitzi des dels poders públics, que es doni suport a aquestes iniciatives i que es facin més grans, que arribin a la població i que no només es quedin al nostre nucli, perquè nosaltres ja estem en el camí de la sensibilització”, ha destacat una altra participant, Marta Infante.
Tot i aquesta valoració positiva, les participants també han volgut destacar algunes coses a millorar, ja que han tingut la sensació que el projecte s’ha preparat massa ràpid i que, finalment, s’ha quedat en poca cosa respecte al potencial que en tenia. “Ens hauria agradat que això no es quedés només en la paret d’un institut. Ens hauria agradat haver tingut més exposició. Tenia molt potencial d’activisme i això s’ha vist molt reduït”, ha afegit la Núria.
L’Ajuntament de L’Hospitalet ha creat tot un programa pel 25N, sota el lema “Fins que la vergonya canviï de bàndol”. Aquesta iniciativa ha constat de més d’una vintena d’activitats organitzades conjuntament amb entitats de la ciutat.