L’Institut Can Vilumara ha celebrat els deu anys del Cicle Superior de Promoció d’Igualtat de Gènere, uns estudis que es van iniciar a L’Hospitalet de manera pionera però que actualment estan en perill per la manca d’alumnat. A Catalunya, només dos instituts públics conserven aquest cicle formatiu.

Ara fa deu anys, l’Institut Can Vilumara es convertia en el primer centre públic de Catalunya en oferir el grau superior de promoció d’igualtat de gènere. Una dècada de recorregut que han celebrat amb una jornada de taules rodones i debats sobre qüestions com la formació o l’activisme feminista i LGTBI.

Un aniversari, però, que consideren agredolç. I és que malgrat la feina feta en aquests deu anys, els estudis de gènere han anat desapareixent de molts centres catalans.

De fet, són només dos instituts públics -el Can Vilumara de L’Hospitalet i el Ronda Lleida- els que encara imparteixen íntegrament aquest cicle formatiu. La resta l’han deixat de fer o bé enguany ja no han iniciat el primer curs perquè l’any vinent no faran el cicle.

En aquest sentit, Marta Molas Codina, professora del cicle superior a l’Institut Can Vilumara reconeix que “són uns estudis que últimament estan en crisi i ens fa por que desapareguin del mapa. No sé si és pels discursos d’extrema dreta, per la diversificació d’opcions formatives o per la falta de visibilitat d’aquests estudis, però hem notat una davallada”.

Enguany, a l’Institut Can Vilumara hi ha catorze alumnes cursant el cicle: deu a segon curs i només quatre estan fent primer. Unes xifres que contrasten amb les matriculacions dels primers anys.

“Al principi venia gent de tota Catalunya a fer el cicle. Durant anys teníem uns trenta alumnes per curs, però darrerament ha estat un degoteig i cada vegada anem a menys”, explica Molas.

Un fet que expliquen, en gran part, per la manca de sortides professionals. Per això demanen a les administracions que promocionin, regulin i defineixin la figura de les promotores i les agents d’igualtat.

Una reivindicació que entoma la Generalitat. Sònia Guerra, presidenta de l’Institut Català de les Dones i secretària general del Departament d’Igualtat i Feminismes, assegura que “la nostra aposta és ferma per fer que cada vegada hi hagi més estudis d’igualtat i que es professionalitzin aquestes figures per poder-les incorporar a les administracions i a les empreses, que hem de recordar que estan obligades a tenir plans d’igualtat”.

D’altra banda, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura García Manota, afirma que “parlem d’aconseguir la igualtat efectiva, però darrere d’aquesta frase ha d’haver-hi professionals que puguin posar mètode i ciència per tal de fer polítiques i accions que vagin en aquest sentit. Per poder avançar en igualtat hem de fer que aquesta formació no es perdi”.

Per fer el cicle més atractiu, l’Institut Can Vilumara proposa al Departament d’Educació i Formació Professional que el grau superior es pugui impartir de manera combinada amb el cicle d’integració social o el d’animació sociocultural.