L’Idibell ha rebut avui, a mans del Rafa Pérez, el taló amb el primer dels pagaments corresponents a la segona beca d’investigació de l’Associació Alba Pérez, dotada amb 200.000 euros. Els diners es destinaran a la investigació d’un medicament per tractar el sarcoma d’Ewing, un tipus de càncer molt agressiu.

L’Alba Pérez, la nena hospitalenca que dona nom a l’associació, va lluitar durant cinc anys contra la malaltia i aquesta finalment li va guanyar la batalla. La guerra, però, la continua el seu pare, i no ho fa sol. L’acompanyen els “alberos”, centenars de persones repartides arreu d’Espanya, i que s’han implicat en la causa de l’associació.

“Són gent que es dediquen a organitzar mercats, rifes, sopars, concerts i tot allò que se’ls acut per tal de recaptar fons”, explica el Rafa Pérez, president de l’associació. Només té paraules d’agraïment per a les persones que, amb les seves donacions, han fet possible aquesta segona beca.

Gràcies aquests diners, l’Idibell porta des de 2013 investigant per trobar un medicament que sigui efectiu contra el sarcoma d’Ewing. Els resultats són lents, però esperançadors. “Hem dissenyat el fàrmac, i hem demostrat que la molècula penetra a les cèl·lules cancerígenes”. Ara, comenta Óscar Martínez, cap del grup d’investigació de sarcomes de l’Idibell, el proper pas serà sintetitzar la molècula i iniciar els estudis de cultiu cel·lular i amb models animals per comprovar si el fàrmac funciona. “Esperem que cap al 2018 estarem en disposició de dir que tenim alguna cosa potencialment útil per ser utilitzada en el futur”

Res de tot això hauria estat possible sense les donacions com les que està fent l’Associació Alba Pérez, ja que les retallades de fons públics als projectes d’investigació fan que en moltes ocasions projectes que podrien ser esperançadors són inviables econòmicament.

“La situació de la investigació en aquest país no és la millor, i necessitem l’ajut de fundacions i de la iniciativa privada per tirar endavant les investigacions“, afirma el Jaume Reventós, director de l‘Idibell. Les donacions a la investigació es fan especialment necessàries, comenta, “especialment quan es tracta de malalties minoritàries”.

Amb aquesta segona beca, l‘Associació Alba Pérez haurà donat un total de 400 mil euros a la investigació del càncer infantil. La lluita, però, no s’aturarà fins que no es trobi la manera de derrotar a la malaltia. Aquest era el somni de l’Alba i el seu pare, juntament amb els “alberos” treballen cada dia per fer-lo realitat.