El grup de recerca en Sarcomes de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderat pel doctor Òscar Martínez-Tirado, ha desenvolupat una versió d’un model animal que permet recrear els passos de metàstasi en el sarcoma d’Ewing. És el segon tipus de càncer ossi més comú en nens i adolescents. Part de la investigació ha estat possible gràcies al conveni amb l’Associació Alba Pérez.

Aquest nou model podria convertir-se en una valuosa eina experimental per analitzar el potencial metastàsic en diferents tipus de sarcomes. Segons el doctor Òscar Martínez-Tirado “es van injectar cèl•lules cancerígenes en els músculs bessons del ratolí, i una vegada que el tumor va assolir un volum determinat, aquests músculs es van eliminar quirúrgicament. Aquest procediment implica una cirurgia poc agressiva que permet la supervivència dels ratolins amb una vida normal del ratolí durant un període prou llarg per al desenvolupament de metàstasi a distància”.

El sarcoma d’Ewing és un sarcoma de teixit ossi i tou que afecta principalment a nens i adults joves. És molt agressiu i altament metastàsic; aproximadament, un terç dels pacients presenten metàstasi en el moment del diagnòstic, sent pulmó i moll d’os dels llocs més comuns. “El tractament i el pronòstic dels pacients es determina entre d’altres factors per la presència d’aquestes metàstasis. Per tant, comprendre el procés metastàtic del sarcoma en profunditat és molt important per desenvolupar noves estratègies terapèutiques.

La Fundació Alba Pérez ha acol.laborat en la contractació de dos dels investigadors i autors de l’estudi.