Identificar els casos de violència masclista, fins i tot en persones que acudeixen a urgències per altres motius. Aquest és l’objectiu que persegueix “Una mirada atenta”, un joc de taula ideat per a professionals de la salut que convida a reflexionar sobre les explicacions que donen les pacients i les seves conductes a la consulta. Saber reconèixer aquests possibles indicadors de violència masclista pot resultar clau per actuar.

I precisament això és el que fa aquesta dinàmica: fer reflexionar a personal sanitari sobre possibles senyals que indicarien que ens trobem davant un cas de violència masclista. “Les dones, en algun moment de la seva vida, passen pel sistema de salut i és important que tinguem ulleres liles per millorar aquesta detecció”, explica Vanessa García Chousa, responsable d’Igualtat de l’ICS. “En aquest cas és un joc on els professionals poden discernir sobre casos més visibles a priori com un cop o una fractura, a casos que no es veuen de forma tan evident com violència psicològica, econòmica o vicària”, afegeix.

El joc comença amb la fotografia de sis dones que han acudit al servei d’Urgències i diferents explicacions sobre els seus comportaments, així com els dels seus acompanyants. Els participants, professionals dels serveis sanitaris, descarten aquelles dones que entenen que no estan patint violència masclista fins a deixar només una. Un cop la decisió ja està presa, llegeixen la història real de la persona a través d’un codi QR per descobrir si, efectivament, és víctima de violència masclista.

“El joc ajuda a adonar-se que a Urgències el motiu de consulta pot tenir al darrere una violència masclista que també cal tenir en compte i que a vegades no fem perquè anem directes al motiu més superficial”, explica Toni Haro, metge adjunt d’Urgències de l’Hospital de Bellvitge i un dels primers professionals que han provat el joc.

La dinàmica ja s’està testejant entre els equips d’Urgències dels hospitals de l’Institut Català de la Salut i s’estendrà també en altres serveis com Ginecologia, Obstetrícia, Salut Mental, Psiquiatria i Traumatologia. En una segona fase, es farà també als equips d’Urgències de l’atenció primària.