La radioteràpia adaptativa ha centrat la jornada que ha organitzat l’ICO amb experts d’arreu de l’Estat. I és que l’Institut Català d’Oncologia compta des de finals de l’any passat amb un accelerador lineal Ethos, el primer equip d’aquest tipus a Catalunya i el segon de tot l’Estat, i que permet fer aquest tractament.
Gràcies a la intel·ligència artificial, l’aparell pot adaptar en temps real el tractament de radioteràpia als canvis que es produeixen en el tumor i l’anatomia del pacient. “Podem conformar més el camp d’irradiació i evitar al màxim els òrgans del voltant i concentrar tota la dosi al tumor. L’objectiu final és que en alguns casos puguem donar més dosis de les que donem actualment”, ha explicat la Dra. Cristina Picón, cap del Servei de Física Mèdica i Protecció Radiològica de l’ICO.
Un altre dels avantatges de la radioteràpia adaptativa és que es redueixen els efectes secundaris en els pacients. “Si ja tenim pocs efectes secundaris en els tractaments de radioteràpia, molt probablement en tindrem menys, perquè ens permetrà en temps real saber la posició dels òrgans que hi ha a prop del tumor que estem tractant”, ha apuntat el Dr. Ferran Guedea, cap d’Oncologia Radioteràpica de l’ICO de L’Hospitalet.
La jornada ha comptat amb professionals dels centres que ja l’estan fent servir en aquests moments, és a dir, Pamplona, Suïssa, Copenhaguen i Montpeller.
En el cas de l’ICO, a mitjans d’octubre ja es van començar a fer proves per ajustar la radioteràpia adaptativa i s’espera durant el febrer començar a tractar-hi els primers pacients.