L’Institut Català d’Oncologia ha inaugurat l’ampliació i renovació de la unitat de braquiteràpia. La nova àrea es convertirà en la més gran a nivell europeu que ofereix aquest tipus de tractament, que s’aplica a l’interior del cos d’una manera més localitzada, especialment en càncers ginecològics, de mama, de pell o de pròstata, entre d’altres.

La unitat també serà una de les més avançades tecnològicament i comptarà amb unes instal·lacions de 1.000 m2 dissenyades per millorar els resultats i la confortabilitat dels pacients.

En aquest sentit, el Dr. Ferran Guedea, cap del servei d’Oncologia Radioteràpica de l’ICO explica que “amb la nova unitat tindrem una capacitat per fer mil tractaments l’any amb una tecnologia capdavantera. Això farà que els temps de tractament s’escurcin una mica i sigui molt més precís, ja que el pacient es mantindrà a la unitat durant tot el procés”.

A més, l’ICO incorpora un accelerador lineal Ethos, el primer equip d’aquest tipus a Catalunya i el segon de tot l’estat. Gràcies a la intel·ligència artificial, l’aparell pot adaptar en temps real el tractament de radioteràpia als canvis que es produeixen en el tumor

El primer accelerador lineal de Catalunya permet realitzar radioteràpia adaptativa en temps real

Així, el Dr. Guedea assenyala que “l’accelerador és una revolució que suposa un abans i un després. Quan fem un tractament diari de radioteràpia podrem fer canvis basats en la intel·ligència artificial per adaptar la realitat anatòmica dels pacients amb el tractament que li oferirem”

La renovació de la unitat de braquiteràpia i l’accelerador Ethos han suposat una inversió de prop de 7,5 milions d’euros. Unes millores que, per al govern de la Generalitat, fan de Catalunya un referent en el tractament del càncer.

Durant l’acte d’inauguració, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que “aquestes instal·lacions representen un salt qualitatiu. El diagnòstic i el tractament del càncer amb les tècniques més sofisticades fan que Catalunya no tingui res a envejar a ni a la resta d’Europa ni als Estats Units”.