A Catalunya l’any 2023 fumava el 22,6% de la població de 15 anys i més, un 25,5% dels homes i 19,8% de les dones, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya elaborada per la Generalitat. El seu consum és la principal causa prevenible de defunció al món. A Catalunya, cada any moren prop de 10.000 persones per malalties ocasionades pel tabaquisme o l’exposició al fum ambiental i segueix sent el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries.

Per revertir aquesta situació, enguany a L’Hospitalet organitzen un seguit d’activitats per fer pedagogia sobre els efectes nocius del tabac i animar la ciutadania a deixar de fumar. Les actuacions s’emmarquen en la celebració del Dia Mundial sense Tabac, el 31 de maig, promogut l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Activitats de sensibilització per deixar de fumar

D’una banda, el Servei de Salut ha ofert tallers de prevenció del consum de tabac, adreçats a joves estudiants de tercer d’ESO, que tindrà lloc a l’Institut Bellvitge.

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Unitat de Control de Tabac (UCT) de l’Hospital de Bellvitge també s’hi han sumat amb una taula informativa i de sensibilització a la rambla de la Marina amb l’avinguda del Carrilet durant tot el matí de divendres, amb l’objectiu d’animar a la ciutadania a deixar de fumar i conscienciar sobre el tabac. A més, personal de la UCT ha donat consells i ha fet carboximetries, una prova per mesurar la qualitat dels pulmons. Cal tenir en compte, que per a la ciutadania fumadora que busqui deixar aquest hàbit, l’UCT organitza altres tallers mensuals.

I com diu el refrany, “una poma al dia allunya metge i malaltia”. Per això, el personal dels CAP de Collblanc i la Torrassa ha ofert pomes a canvi de cigarretes a persones fumadores i els donen consells per deixar de fumar. L’activitat s’ha dut a terme a la plaça del Mercat de Collblanc a on s’ha instal·lat una taula informativa del Consorci Sanitari Integral.

El Dia Mundial Sense Tabac, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de 1988, vol centrar l’atenció general sobre el principal problema que representa el consum de tabac per a la salut pública. Consulta més informació a: https://canalsalut.gencat.cat/ca/actualitat/dies-mundials/sense-tabac/index.html.