El Museu de L’Hospitalet dur a terme aquest dissabte 25 de novembre una jornada de record i reconeixement als deportats hospitalencs als camps nazis. Al llarg del matí, es col·locaran les primeres onze llambordes stolpersteine. Es tracta d’unes llambordes daurades que es col·loquen a la porta de la casa dels deportats i que inclouen el nom i la data de naixement i mort de cadascuna de les persones i el camp de refugiats on va ser deportat.

Les stolpersteine són llambordes en forma de cub, de 96 x 96 x 100 mm, fetes de ciment i cobertes de llautó daurat, on consten les dades de la víctima. A la llamborda es llegeix “Aquí visqué” i, a continuació, el nom i els cognoms, la data i el lloc de la deportació i, finalment, si fou alliberada o assassinada, amb la data corresponent. Aquestes peces estan fetes a mà, com a gest de respecte i humanitat. I es col·loquen a la vorera, davant la darrera residència on va viure la persona abans de perdre la llibertat.

El 25 de novembre, a partir de les 8.30 hores i fins a les 14 hores, les llambordes s’instal·laran a diferents punts de la ciutat. A cada domicili o emplaçament, els familiars rebran la llamborda en mans del Museu de L’Hospitalet, i personal de via pública col·locarà a terra l’stolpersteine. Cada acte individual conclourà amb una ofrena de flors que el Museu entrega als familiars com a part de l’homenatge.

A més es farà un acte institucional a la plaça Espanyola que comptarà amb la presència d’autoritats i familiars de les víctimes. El record als hospitalencs deportats culminarà amb actuacions musicals i diferents lectures de poemes.

La programació de col·locació de les llambordes és la següent:

  • 8.30h: Manuel Fernández Torres (pl. d’Europa, 6)     
  • 9h: Miguel Iriarte Uribe (c. de Can Trias, 49)          
  • 9.30h: Eugeni Querol Puyo (ctra. de Collblanc, 75)  
  • 10h: Manuel Alfonso Ortells (c. del Progrés, 146)      
  • 10.30h: Eloy Ferrer Díaz (c. de Mossèn Jaume Busquet, 14)
  • 12h: José Vives Campos (rda. de la Torrassa, 73)
  • 12.30h: Manuel Vives Campos (c. de Blas Fernández Lirola, 20)  
  • 13h: Félix Quesada Herrerías i Ciriaco Quesada Torreblanca (c. de l’Estrella, 49)
  • 13.30h: Josep Masip Garrich (c. del Parral, 28)
  • 14h: Ferran Polo Tapias (c. Major, 51)

I també una exposició

Aquesta jornada s’emmarca en el conjunt d’activitats que l’Ajuntament de L’Hospitalet, juntament amb el Memorial Democràtic de Catalunya i l’Amical Mauthausen, està duent a terme en homenatge i reconeixement als hospitalencs deportats als camps de concentració nazis.

En aquest sentit, del 30 de març al 9 de juliol, al Museu de L’Hospitalet es va poder visitar l’exposició “Els deportats hospitalencs als camps nazis”, on es va conèixer, cas per cas, la trajectòria deseixanta-sis hospitalencs deportats als diferents camps de concentració nazis escampats per la geografia europea.

Stolpersteine, pedra que fa ensopegar, és un projecte artístic dissenyat per GunterDemnig (Berlín, 1947) que es va iniciar a Berlín l’any 1996 i que promou l’homenatge a les víctimes de la discriminació i l’odi entre els anys 1939 i 1945.

Aquest projecte és el memorial descentralitzat més gran d’Europa, amb més de 80.000 llambordes (juliol de 2021). El Memorial Democràtic gestiona el projecte a Catalunya, on n’hi ha més de 500 (novembre 2023).

El Ple de l’Ajuntament de L’Hospitalet, en sessió del 26 de juny de 2019, va adoptar l’acord per a la instal·lació de llambordins stolpersteine en record a les persones de L’Hospitalet deportades als camps de concentració nazis.