El Museu de L’Hospitalet inaugura dijous 30 de març la mostra “Els deportats hospitalencs als camps nazis”. L’exposició vol donar a conèixer els casos de ciutadans hospitalencs que víctimes del nazisme van anar a parar a diferents camps de concentració escampats per la geografia europea. Agustín Castellano, tècnic de patrimoni cultural, ha parlat de l’homenatge a aquests ciutadans a l’espai de L’entrevista de L’Informatiu.
L’exposició comença en un entorn conegut per tots, L’Hospitalet, per a després endinsar-nos en la violència de la guerra i el desolador drama de l’exili als camps de refugiats francesos quan va acabar la Guerra Civil.
Després d’aquest preàmbul, descobrirem els diferents camins cap a la deportació als camps nazis, així com l’autèntic infern que es vivia en aquests camps i les seves conseqüències en els presoners hospitalencs. La lluita de les víctimes i dels seus familiars per denunciar i donar a conèixer aquests fets tanca l’exposició amb una reflexió final.
L’exposició es complementa amb visites guiades i tallers, proposta didàctica adreçada als centres d’ensenyament a través de la Guia Intro i un cicle de conferències.
Cicle de conferències:
Dijous 27 d’abril, 18:30 h
Españoles deportados a los campos nazis (1940-1945): investigacions y zonas de sombra” a càrrec de Benito Bermejo Dr. en Història contemporània per la Universidad Nacional de Educación a Distancia – UNED.
Dimecres 3 de maig, 19 h.
“El comboi dels 927. El documental com a eina de reparació” a càrrec de Montse Armengou Martín, periodista, directora a la Televisió de Catalunya -TV3 del programa Sense ficció.
Dijous 1 de juny, 19 h.
“Republicans als camps nazis: història i memòria” a càrrec de Rosa Toran, Dra.d’història contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Dijous 8 de juny, 19 h.
“Els hospitalencs als camps nazis” taula rodona amb Dolors Marín (Dra. d’història contemporània per la Universitat de Barcelona), Enric Gil (periodista i historiador), Tania González (investigadora predoctoral en Ciències Humanes, del Patrimoni i la Cultura de la Universitat de Girona).
Calendari de visites guiades amb inscripció prèvia:
- Dissabte 22 d’abril a les 11 h.
- Dissabte 13 de maig a les 18:30 h.
- Dijous 18 de maig a les 18:30 h.
- Dijous 15 de juny a les 20 h. Visita nocturna.
- Dissabte 8 de juliol a les 11 h.
Agustín Castellano ha parlat a l’Entrevista de l’Informatiu de les llambordes Stolsperteine
Agustín Castellano, tècnic de patrimoni cultural, ha parlat de l’homenatge als hospitalencs que van passar pels camps nazis a l’espai L’entrevista de L’Informatiu. Castellano ha recordat que, a banda de l’exposició i les conferències, també es retrà homenatge amb la col·locació de llambordes Stolsperteine.
Aquestes llambordes fan 11X11 centímetres, estan finançades pel Memorial Democràtic i l’Ajuntament les col·locarà a l’entrada de la casa de les persones que van ser víctimes dels nazis. A L’Hospitalet hi ha 66 persones que van estar a un camp de concentració i Castellano ha dit que “posarem 11 llambordes al carrer on vivien els hospitalencs que van ser als camps d’extermini nazi un cop s’acabi l’exposició”.
Castellano ha afegit que “uns exemples d’hospitalencs que van sobreviure a la barbàrie van ser els casos de Félix i Ciriaco Quesada que vivien al carrer Estrella, a Sant Josep o Manuel Alfonso Ortells, veí del carrer Progrés, a Collblanc. Aquest darrer va ser dibuixant a Mathausen i va mostrar la realitat de l’horror que allà es vivia. Es va quedar a viure a Burdeus i va fer treball de memòria a les escoles”.