El Centre Cultural de Bellvitge-El Gornal ha acollit l’acte commemoratiu i de reconeixement de la figura de Jaume Botey. Cada any, el Memorial Democràtic de Treballador/es de SEAT organitza un acte de reconeixement a una figura important de la ciutat i, enguany, ha estat el torn de Botey.
L’esdeveniment ha consistit en diferents parlaments fets per persones que coneixen la seva figura, així com la presentació del llibre “Cinquanta-quatre relats d’immigració”, obra de la qual també s’han llegit alguns fragments.
Un dels majors experts en la seva figura, i qui també va formar part de la fundació del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, Joan Camós, ha estat part molt important de l’esdeveniment i ha estat molt involucrat. “El Jaume Botey va arribar a L’Hospitalet al 1968 i gran part de la seva vida la va dedicar a treballar a l’entorn de la ciutat. Mogut per voler fer una societat més justa, una ciutat més amable, on es pogués viure millor i amb menys injustícies”, ha expressat en Camós amb relació a la importància de la figura d’en Botey per la ciutat.
Camós afegeix que la lluita de Botey no va ser “només amb perspectiva local, també amb perspectiva de Catalunya i internacionalment, des d’una perspectiva que podria semblar utòpica i ingènua, però que, en canvi, va tenir uns resultats extraordinaris”, assenyala sobre l’obra del professor, historiador i activista, que va formar part, per exemple del moviment No a la Guerra.
Fins al Centre Cultural també s’ha acostat la seva dona, Pilar Massana, també molt implicada a la lluita pels drets humans i molt involucrada en L’Hospitalet. “Em fa molta emoció. És un sentiment contradictori perquè, per una banda, trobo molt bonic que amb el temps que ha passat des de la seva mort, algú el recordi. Però, per altra banda, sento molta nostàlgia, sentiments molt trobats”.
Tot i això, la Pilar no ha volgut deixar d’agrair la implicació de totes les parts en honrar la memòria d’en Jaume. “Agraeixo aquest detall, és com un regal de la vida, que al cap de tant de temps hi hagi gent que el recordi amb estima i que vulgui venir a l’acte. És molt bonic”.
La figura de Jaume Botey i la seva relació amb L’Hospitalet
En Jaume Botey va néixer l’any 1940 al barri del Poble Nou de Barcelona. Era el cinquè de sis germans i va arribar a L’Hospitalet el 1968, al barri de Can Serra, un lloc de nova creació que va acollir molts immigrants d’arreu de la península. És en aquest punt quan es fa càrrec de la parròquia del barri i impulsa la Casa de la Reconciliació com a lloc de trobada i llibertat sota la repressió del règim franquista.
Botey també va participar en la política municipal. El 1979 va entrar com a regidor a l’Ajuntament amb una candidatura del PSUC encapçalada per Paco Candel i Joan Saura. Va ser en aquest període quan es va fer càrrec de la regidoria d’Ensenyament. Va ser precisament l’ensenyament una de les seves grans passions vitals. Va ser professor de l’Institut Torres i Bages, de l’Escola d’Adults de Can Serra i professor d’història de la cultura i de moviments socials a la Universitat Autònoma de Barcelona. L’any 1984 va ser un dels fundadors del Centre d’Estudis de L’Hospitalet.
Va estar molt implicat en diverses causes socials, no només en l’àmbit local o nacional, sinó internacional; això el va portar a viatjar a països d’Amèrica com Mèxic, Nicaragua, El Salvador, Bolívia o Guatemala.
Jaume Botey ha rebut al llarg de la seva vida una gran quantitat de premis i reconeixements. Després de la seva mort, l’any 2018, l’ajuntament va posar-li el seu nom al nou institut de la ciutat, un més dels molts reconeixement que ha rebut.