L’Hospitalet ja pot fer servir aigua regenerada provinent de la Depuradora del Llobregat, ubicada al Prat del Llobregat. L’Ajuntament ha rebut el vistiplau de l’Agència Catalana de l’Aigua per utilitzar-la per al reg de zones verdes i per a la neteja de carrers.

La sol·licitud es va tramitar a finals de maig i el 22 de juny l’Ajuntament rebia l’autorització, segons confirma l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ens gestor de la Depuradora del Llobregat. La seva aprovació significa que la ciutat se suma a altres municipis que ja compten amb aquesta alternativa per minvar els efectes de la sequera. D’aquesta forma, s’assegura que tota l’aigua potable disponible es fa servir per al consum ciutadà.

De totes formes, L’Hospitalet ja era un dels municipis que menys consumeix de mitjana. Al mes de maig, la ciutat va ser la tercera amb menys despesa de l’àrea metropolitana de Barcelona, només per sota de Santa Coloma de Gramanet i Badia del Vallès. Això fa que la ciutat estigui dins del 56% de municipis de les conques internes, els més afectats per la situació actual, que sí que compleixen amb les dotacions d’aigua que fixa el Pla de Sequera de la Generalitat de Catalunya.

En concret, durant el mes de maig de 2023, l’últim del qual es tenen dades, L’Hospitalet va consumir una mitjana de 140 litres per persona, xifra molt inferior als 230 que marca l’Agència Catalana de l’Aigua com a dotació màxima. El nombre també és més baix que els litres que es consumien durant el primer trimestre de l’any.

Dades amb les quals té molt a veure la responsabilitat del veïnat i del comerç. Moltes persones assenyalen el sentit comú com a part important per estalviar aigua, explicant “trucs” com fer servir el sobrant de la dutxa per regar les plantes, tenir molta cura de les aixetes i polsar el botó correcte de la cisterna. Alguns restaurants de la ciutat també intenten col•laborar amb el context de sequera, com el Mosaic, situat a Santa Eulàlia. El seu propietari, Osama Ghalwan, explica com aprofita al màxim l’ús del rentaplats per estalviar aigua i energia.

La conca interna de Catalunya, de la qual depèn L’Hospitalet, té ara mateix un 30% de reserves d’aigua. Les pluges de maig han donat una mica de treva però cal mantenir l’alerta, ja que els mesos estivals solen ser de més consum i les precipitacions, escasses.