En les properes setmanes, l’Ajuntament de L’Hospitalet posarà en marxa la campanya de facilitadors nocturns. Professionals de l’àmbit l’ àmbit socioeducatiu que actuaran per garantir la convivència i el descans dels veïns durant les nits.

L’arribada del bon temps implica un major ús de l’espai públic, sobretot en els barris més densos on els pisos són més petits. A les nits, especialment després del tancament de bars i terrasses, és quan es generen bona part dels conflictes.

La tasca d’aquest servei de mediació comunitària serà sensibilitzar els usuaris del lleure nocturn i gestionar d’una manera constructiva i consensuada els conflictes derivats del soroll i l’incivisme. En aquests sentit, Lluís Esteve, coordinadro del Pla Integral Les Planes-Blocs Florida, ha assegurat que “és una figura que treballarà els valors del civisme del respecte. Demanaran a la ciutadania que utilitza l’espai públic fina a altes hores de la nit que en facin un ús responsable i amb respecte pels descans dels veïns”.

El servei es centrarà en els Blocs de la Florida, on funcionarà tot l’any i es reforçarà en els mesos d’estiu, amb presència cada nit de la setmana fins les 3 de la matinada.

L’Associació de Veïns i Veïnes de La Florida , però, es mostra escèptica amb la figura dels facilitadors. Critiquen que no han rebut prou informació del servei i que no s’ha comptat amb el teixit veïnal. Walaâ Hechach, tresorera AViV La Florida assegura que “caldria combatre d’altres problemes estructurals i potser oferir alternatives d’oci, on sí que es pugui fer soroll”.

Els facilitadors també actuaran en altres zones del nord de la ciutat, com la plaça Espanyola, la plaça Eivissa o l’Avinguda Severo Ochoa. En aquest cas, serà de juny a setembre, durant les nits de divendres, dissabte i diumenge fins a les 5h de la matinada.

El servei de facilitadors nocturns s’ha adjudicat pels anys 2023 i 2024. El contracte, de gairebé 200.000 euros, s’ha finançat amb subvenció de l’Àrea Metropolitana.