Amb la tradicional ofrena floral al monument a Lluís Companys, L’Hospitalet ha recordat la figura de qui va ser president de la Generalitat republicana. L’acte institucional, que ha commemorat els 83 anys del seu afusellament en mans del feixisme, ha comptat amb la participació dels grups municipals del PSC, ERC-EUiA i L’Hospitalet en Comú Podem.

Els socialistes han destacat que l’acte és un exercici d’entesa i de memòria històrica. En aquest sentit, David Quirós, tercer tinent d’alcaldia i regidor del PSC, ha assegurat que “és important que, sobretot els més joves, no oblidin d’on venim i què passar en aquell moment de la història. Hem de posar en valor el diàleg i la paraula, també en aquests moments que s’està negociant i parlant molt per a un futur govern progressista a l’estat”

Els grups municipals han participat en la tradicional ofrena floral a Lluís Companys.

Des del grup d’Esquerra Republicana, partit en què va militar Lluis Companys, destaquen el seus valors antifeixistes i a favor d’una república catalana i social. També demanen a l’estat que reconegui oficialment la seva responsabilitat en l’assassinat de Companys.

Així, Olaya Lourdes Checa, regidora d’ERC-EUiA, lamenta que “o tenim ni l’aclariment del judici que se li va fer ni el reconeixement que la sentència va ser infame, injusta i un crim. La figura de Companys ha de ser restituïda davant de Catalunya, d’Europa i del món”.

Per la seva banda, Manuel Domínguez, portaveu del grup municipal de L’Hospitalet en Comú Podem, ha posat en valor la figura de Companys com a referent en la lluita de la classe obrera. “A més del seu compromís amb les llibertats nacionals de Catalunya, va estar molt compromès amb el moviment obrer. Va ser advocat laboralista dels obrers de fàbrica i promotor del sindicat de rabassaires del camp. Encara avui és molt condemnat i criticat per l’extrema dreta: això vol dir que el seu llegat és important i els dol”, explica.

L’acte d’homenatge, en què també hi han participat Junts per L’Hospitalet i entitats ciutadanes, s’ha tancat amb el cant de Els Segadors.