El canvi climàtic sembla continuar el seu camí implacable i ens ha donat un 2023 que ha estat a nivell planetari el més càlid mai vist. Les previsions d’augment de la temperatura d’un grau i mig fins a final de segle ja fa temps que s’ha ultrapassat i any rere any la calor s’accentua i les mitjanes termomètriques tiren cap amunt.

A l’Hospitalet aquests inputs també es compleixen plenament i el passat 2023 ha estat molt càlid amb mitjanes de 3 i 4 graus per sobre del normal amb totes les estacions de l’any que han estat més càlides del que tenim registrat a la sèrie històrica.

El biòleg i meteoròleg José Luis Casanova ha dit a l’Entrevista de l’Informatiu que “malgrat que aquest divendres les temperatures baixaran deu graus de cop, gener s’està comportant d’una manera més càlida del normal seguint la tònica del segle XX. Venim d’un 2023 que ha estat molt càlid arreu i podríem destacar l’estiu tòrrid que hem tingut a l’Hospitalet amb moltes mínimes per sobre dels 25 graus, poca pluja i una tardor que també ha estat 3 graus més amunt del que seria normal”.

Esperança de pluja a la primavera per pal·liar una mica la sequera

Casanova s’ha referit a la sequera greu que estem vivint a cada nostra que contrasta amb altres zones d’Espanya que estan tenint molta més pluja del que és habitual. “A l’hivern no plou massa a la Mediterrània i esperem que en el mes de març sí plogui allò que necessitem a les capçaleres dels rius Ter i Llobregat que abasteixen d’aigua a l’Àrea Metropolitana”.

I pel que fa al 2024, José Luis Casanova augura que “també serà més càlid del normal amb temperatures altes i esperant que l’estiu no sigui tant tòrrid com els darrers dos anys.”