Catalunya té més de 4 milions de tones d’amiant als edificis i és molt present a Barcelona, L’Hospitalet i Àrea Metropolitana, Vallès, Tortosa, Reus, Lleida i Vic. A la ciutat hi ha més de 15.000 tones de fibrociment, de les quals tres quartes parts estan als districtes 1 i 3.

A L’Entrevista de l’Informatiu hem parlat amb Francesc Bonnín coordinador de Projectes Estratègics de la Generalitat. Ha dit que “L’Hospitalet està al lloc dotzè a Catalunya per la quantitat d’amiant detectat. Tot plegat ho sabem gràcies a un estudi cartogràfic pioner perquè no hi ha cap país del món on s’hi hagi fet quelcom semblant”.

Toca continuar revisant altres espais on pot haver amiant

Bonnín ha afegit que “tenim una primera capa d’informació que s’ha d’anar revisant i ho hem fet arribar als Ajuntaments perquè puguin fer les revisions. El mapa de fibrociment no és, però, el 100% de l’amiant que pot estar en altres ubicacions més enllà de les cobertes i ho completarem amb altres capes d’informació”.

El coordinador de Projectes Estratègics de la Generalitat ha parlat de com treure l’amiant d’escoles i hospitals. “A les escoles tenim la limitació que només es pot fer fora del període lectiu, és a dir, a l’estiu i als hospitals és més complex perquè cal veure que es fa amb els pacients i el 2028 estarà tot retirat o gestionat d’alguna manera per garantir que pacients i usuaris no hi tinguin contacte”.