Abans de l’any 2032 s’haurà de retirar de manera segura i eficient l’amiant de tots els edificis de Catalunya. Pel que fa als equipaments públics, l’erradicació del fibrociment ha d’estar completada quatre anys abans d’aquesta data, el que vol dir al 2028. A L’Hospitalet queden uns 600 edificis amb amiant, disset dels quals són de titularitat pública.

L’amiant es va fer servir de forma massiva a la construcció i la indústria entre els anys 1960 i 2000. Al 2002 es va prohibir la seva comercialització, ja que es va demostrar que la inhalació de fibres podia provocar malalties com asbestosi, càncer de pulmó i càncer de pleura. Davant d’això, des de la Unió Europea es va recomanar la seva retirada com més aviat millor.

A L’Hospitalet encara queden disset edificis públics amb amiant. L’Ajuntament ha elaborat un estudi per començar a retirar-lo abans de tres anys.

Pel que fa als edificis privats, se n’han detectat més de 600, la immensa majoria a les teulades de les fàbriques de la Carretera del Mig i el Polígon Pedrosa. Per facilitar la seva eliminació s’ha establert un canal de comunicació i ajuda amb les patronals i associacions empresarials.

La Generalitat ofereix ajuts per fomentar la retirada de l’amiant. Una iniciativa que va dirigida al conjunt de la ciutadania, empreses, entitats i administracions públiques. Uns ajuts que es podran sol·licitar fins a finals de novembre.

El fet d’estar en contacte amb l’amiant no suposa un risc directe, però sí que ho és quan el contacte és freqüent. També durant operacions de tall, manipulacions o enderrocs i quan el material es troba molt envellit o en mal estat. En aquests casos les fibres microscòpiques que el componen queden en suspensió en l’aire o s’adhereixen a la roba, convertint-les en fàcilment respirables i facilitant que entrin en el cos humà. El fet és que fa anys que se sap que l’exposició constant a amiant pot provocar malalties molt greus.