Després de dos anys i mig de restriccions per sequera, L’Hospitalet recuperar la normalitat pel que fa a l’ús de l’aigua. El Comitè Interdepartamental de Sequera (CIS) ha aprovat el dimarts 8 d’abril la sortida de l’estat d’excepcionalitat per sequera del sistema Ter-Llobregat, al qual pertany el municipi. Val a dir, que els embassaments del Ter-Llobregat se situen al 64,5% de la seva capacitat, amb 394 hm3, més del doble que fa un mes.
D’aquesta manera, l’alcalde, David Quirós, ha signat el ban que anul·la totes les limitacions d’ús d’aigua, tant a nivell global com en usos específics. Això inclou la recuperació de la normalitat en el reg de jardins, zones verdes i horts urbans; la neteja de carrers, façanes i vehicles; així com l’ompliment de fonts ornamentals, piscines i llacs artificials, tant públics com privats.
Els serveis tècnics municipals ja han iniciat les revisions i proves per tornar a posar en funcionament, de forma progressiva i segura, les fonts ornamentals de la ciutat. Aquest procés es durà a terme durant els pròxims mesos, amb l’objectiu de garantir la seguretat, la qualitat de l’aigua i el compliment de la normativa vigent.
Les dades de l’aigua durant la sequera
L’Hospitalet ha mantingut un consum molt per sota dels límits establerts per la Generalitat. En l’última fase de restriccions, el topall era de 250 litres per habitant i dia, però la ciutat ha registrat una mitjana de només 140 litres, una dada que reflecteix l’esforç col·lectiu i la responsabilitat ciutadana.
No obstant això, el consistori ha actualitzat el Pla d’Emergència en Sequera i manté actiu el Comitè Tècnic Municipal de Sequera, format per tècnics de diverses àrees. Aquest òrgan s’ha reunit 42 vegades des de l’inici de la crisi hídrica per coordinar les mesures de gestió i restricció del consum d’aigua. S’ha format a la Guàrdia Urbana en la matèria, s’ha activat la detecció de fuites a la xarxa, i s’ha dut a terme el control de l’ús d’aigua en actes públics.
Mesures que hi havia durant la sequera
L’estat d’excepcionalitat per sequera declarat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) es va traduir en l’aplicació de diverses limitacions per reduir el consum d’aigua i garantir l’abastament.
En l’àmbit domèstic, el consum màxim d’aigua es va restringir de 250 litres a 230 litres per habitant al dia, mentre que en l’àmbit públic es van dur a terme diverses accions:
- Parcs i jardins públics: es va limitar el reg amb aigua no potable únicament per garantir la supervivència d’arbres i plantes, i només entre les 20 hores i les 8 hores. Les fonts ornamentals van quedar aturades.
- Neteja de l’espai públic: es va dur a terme exclusivament amb aigua freàtica procedent de pous del metro i dels Ferrocarrils de la Generalitat, i es va preveure l’ús d’aigua regenerada de la depuradora del Prat.
- Equipaments esportius: es va restringir l’ús d’aigua a la mínima imprescindible per mantenir camps de futbol, piscines i instal·lacions en condicions de seguretat i higiene. Les piscines que es trobaven buides al moment de l’entrada en excepcionalitat no es van poder tornar a omplir.