L’Hospitalet ha rebut dels fons Next Generation un total de 10.978.318 euros, una xifra que el situa el primer de la llista dels municipis de Catalunya i el tretzè d’Espanya pel volum de la subvenció aconseguida a càrrec d’aquests recursos europeus.

Segons el llistat que el Govern d’Espanya ha remès a la Comissió Europea a on figuren els 100 perceptors finals més grans dels fons europeus Next Generation, en total l’Estat ha aglutinat una inversió de més de 5.100 milions d’euros, que representa prop del 14% sobre els 37.000 milions d’euros rebuts fins al moment de la Unió Europea pel compliment de fites i objectius fixats d’acord al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya. Fins al moment hi ha més de 500.000 projectes finançats entre convocatòries i licitacions resoltes.

La major part de les inversions reflectides al llistat es destinen a la transició verda, amb un pes significatiu de la mobilitat sostenible, al triple vessant de xarxa ferroviària convencional i alta velocitat, creació de zones de baixes emissions en l’àmbit urbà, substitució del parc automobilístic i dels autobusos elèctrics i cadena de valor del vehicle elèctric i connectat. També hi ha inversions importants en l’àmbit de la digitalització de les administracions públiques, entre d’altres.

Els principals perceptors

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Seat i QEV Technologies són les societats catalanes que han captat més fons Next Generation des de la posada en marxa. L’operador de transport públic TMB, a través de tres de les seves filials, ha rebut 64,34 milions d’euros per finançar parcialment la renovació de les flotes. Seat és la primera empresa privada del llistat, amb 32,09 milions que destinarà a electromobilitat. El tercer lloc i el cinquè corresponen a dues iniciatives relacionades amb la reindustrialització de Nissan: QEV (22,21 milions) i Hub Tech (18,96 milions).

Pel que fa a administracions, l’Ajuntament de Madrid és la corporació local que has rebut més fons europeus, amb més de 65 milions d’euros. Els segueixen els ajuntaments de Saragossa, Alacant, Valladolid, Múrcia, Bilbao, Vigo o Màlaga.

L’Hospitalet és el tretzè ajuntament d’Espanya i primer de Catalunya que més NextGen ha rebut (10,9 milions). El segon és Terrassa (9,2 milions).

L’H avança per mitigar el canvi climàtic

Aquests xifres però es veuran incrementades en el cas de L’Hospitalet ja que hi ha més projectes aprovats a càrrec d’aquests fons encara pendents de licitació. L’Ajuntament va presentar dues sol·licituds a la convocatòria dels Next Generation oberta pel Govern que sumen un pressupost total d’uns 20 milions d’euros distribuïts entre 16 projectes. Aquests recursos es destinen a millorar el transport sostenible i reduir les emissions de gasos contaminants a partir de desenvolupar els entorns escolars segurs, implantar les zones AIRE (d’estacionament regulat), completar la xarxa pedalable i remodelar diferents carrers del municipi.