L’Hospitalet En Comú Podem ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l’aprovació definitiva del PDU Biopol-Granvia per part de la Generalitat el passat abril. Consideren que és una operació immobiliària especulativa que utilitza l’impuls d’un clúster biomèdic com a excusa.

El grup municipal assegura, en declaracions a Televisió L’Hospitalet, que la ciutat amb més densitat de població d’Espanya necessita un canvi de rumb en matèria urbanística i que el PDU no és l’exemple a seguir. “Som la tercera ciutat d’Espanya amb els edificis més alts; la segona ciutat de Catalunya amb menys zona verda per habitant i, a més a més, el 86% del nostre sol és artificial”.

“Aquest segon Biopol ens ho volen vendre com una oportunitat per un clúster biomèdic que portarà llocs de feina i fomentarà la investigació. Però tenim molts dubtes pels aspectes formals que es presenten al pla”, explica la regidora de L’Hospitalet En Comú Podem, Laura Alzamora.

Consideren també, que la recuperació de zones verdes que proposa el PDU és una simulació. Posen d’exemple l’espai que hi ha darrere l’Hospital Duran i Reynals que està ple d’oliveres i d’altres arbres fruiters i que desapareixeran amb el nou PDU Biopol-Granvia que té previst transformar la part sud de la ciutat.

Es pot soterrar la Granvia sense el PDU

“El soterrament de la Granvia no depèn d’aquest projecte, ni tampoc l’arribada d’aquest biocluster no depèn d’aquest projecte” destaca el portaveu del grup municipal de L’Hospitalet En Comú Podem, Manuel Domínguez, qui afegeix que les dues qüestions, que són un benefici per a la ciutat, “es poden fer sense aquest projecte”.

De fet, Domínguez proposa que aquest biocluster es pot dur a terme a la zona industrial de Carretera del Mig, en concret al sector 15 del Pla de Renovació d’Àrees Industrials de L’Hospitalet (PRAIH)

El portaveu dels Comuns a L’Hospitalet, Manuel Domínguez titlla aquest pla de “pelotazo immobiliari tradicional”. Segons L’H en Comú Podem “sembla un megaprojecte que beneficia als promotors que van comprar aquests terrenys per pocs diners”.

Aquesta formació política també destaca que “hi ha aspectes formals que fan que el PDU estigui al marge de la llei”. Així, en un comunitat destaquen que el nou PDU Biopol-Granvia envaeix competències de l’AMB, no és un instrument urbanístic adequat, el caràcter supramunicipal no es troba fonamentat i manté la mateixa edificabilitat i usos del PDU anterior, el del 2017.

És el segon contenciós-administratiu contra el PDU

Aquesta serà la segona vegada que els Comuns prenen la via judicial per aturar el projecte. Ho van fer el 2017, com Canviem L’Hospitalet, i de fet, en aquest recurs comptaran amb el mateix advocat.

El 2020 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya els va donar la raó amb aquest primer contenciós i va anul·lar el PDU Granvia-Llobregat.

El mateix que va succeir amb un altre contenciós d’Esquerra Republicana, la CUP-Poble Actiu i Depana. Això va fer replantejar a la Generalitat i l’Ajuntament el projecte que finalment van reformular-lo, amb un nou PDU que es va aprovar de forma definitiva l’abril del 2024.

L’Hospitalet En Comú podem no podrien ser els únics que recorreran el pla, ja que la plataforma No+Blocs i Ecologistes en Acció han expressat la voluntat d’anar per la via judicial.

Des dels Comuns, esperen que el jutge decideixi aturar les obres del nou PDU que estan previstes que comencin al primer trimestre del 2025.