L’Ajuntament de L’Hospitalet ha instal·lat 22 sensors, distribuïts per tota la ciutat, per mesurar els paràmetres mediambientals de contaminants i soroll relacionats amb el trànsit. Les dades recollides serviran per promoure accions i mesures que facilitin una mobilitat sostenible i segura.

Els sensors s’han instal·lat en més d’una vintena de semàfors i fanals de tots els barris i permeten mesuren en temps real els principals contaminants com partícules petites en suspensió o fins i tot el nivell de soroll.

“Aquesta tecnologia és de baix cost i té un grau d’exactitud molt semblant a altres aparells més grans que són més cars. Ens permet posar una lupa per veure com es propaguen els contaminants a la ciutat”, ha explicat Sebastiano Meneghello, vicepresident de desenvolupament de negoci de Bettair, l’empresa encarregada d’instal·lar els sensors.

Fins ara, L’Hospitalet només comptava amb una estació de la Generalitat que mesurava la qualitat de l’aire al parc dels Ocellets. Amb la instal·lació dels 22 nous sensors es pot tenir una fotografia més real del conjunt del territori.

La iniciativa servirà per planificar polítiques públiques mediambientals vinculades amb la mobilitat i també per posar les dades al servei d’altres iniciatives en aquest àmbit. També, les dades dels sensors ambientals s’utilitzaran en el projecte d’aprenentatge servei del Servei d’Educació amb l’Institut Mercè Rodoreda, en el qual l’alumnat mesura dades de contaminació en diferents punts de la ciutat.

El projecte ha tingut un cost de 260.000 euros i ha estat cofinançat pels fons europeus Next Generation.