L’Oficina Jove i l’Espai jove Ca N’Arús han programat pel mes d’octubre un seguit de tallers i activitats diversos sobre la salut mental, amb motiu de la celebració, el 10 d’octubre, del Dia Mundial de la Salut Mental. Es reprenen les activitats gratuïtes entorn d’un tema que cada mes organitza aquest servei. A l’espai de l’entrevista, parlem amb el coordinador del centre de salut mental de l’Hospital Benito Menni, Òscar Pino.
El pròxim 10 d’octubre es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental. I a partir d’aquesta setmana, a L’Hospitalet s’han organitzat un seguit d’activitats de conscienciació sota el lema “Salut mental en un món desigual. Pel dret a créixer en benestar”. Tot allò al voltant de la salut mental torna a estar marcat pels efectes que la pandèmia de la Covid ha tingut en la població. Adolescents i gent gran han estat els que més ho han patit.
De fet a l’espai de l’Entrevista de l’Informatiu, Òscar Pino, membre de la junta de Govern del Col•legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, assegura que “les dades són alarmants perquè sabem que entre els nens fins als 14 anys s’ha multiplicat per 5 la demanda d’ajuda per temes de salut mental. Afecta especialment a gent jove perquè amb la pandèmia han socialitzat més a través de les xarxes socials”.
El telèfon 061 Salut Respon rep cada hora una trucada relacionada amb conductes suïcides des que es va activar un servei telefònic especialitzat el 20 de juny. El suïcidi és la primera causa de mort en dones d’entre 15 i 34 anys i en homes de 15 a 44 anys . Pino subratlla que “quan parlem de suïcidi és molt important no minimitzar aquestes manifestacions. S’ha de demanar ajuda i se n’ha de parlar”.
Activitats programades a L’H
La programació s’obre el dimecres, 5, amb una sessió destinada a professionals sobre atenció i acompanyament psíquic en joves. L’acció artística que cada mes acompanya la temàtica triada està centrada en la projecció de vídeos de peces artístiques que joves del programa “Escolta l’Art” han fet per obrir després un debat sobre la salut i art. Es farà el 17 d’octubre, a les 11,30 hores, a la sala d’actes de la Biblioteca Josep Janés.
Entre les activitats més destacades hi ha la taula rodona “El benestar emocional dels infants i els adolescents després de la pandèmia”, que es farà el dia 19 a la Tecla Sala. I es farà, com és tradicional, la Mostra d’Entitats i Serveis de Salut Mental de L’Hospitalet, que organitza AFHEMOS i que se celebrarà el 15 d’octubre, de 10 a 14 hores a la rambla Marina amb estands, tallers, música i contes.
També es farà un taller per abordar, a través del teatre, els malestars, el 24 d’octubre, a les 17,30 hores, a l’Oficina Jove. No hi faltaran els tallers de formació, sobre diferents opcions al marge d’ensenyaments reglats com ara l’ocupació, l’ús d’aplicacions i xarxes socials per buscar feina i mobilitat i les opcions per treballar a l’estranger.
D’altra banda, l’Espai jove Ca N’Arús acollirà el cicle de tallers “Parlem de salut mental”, que organitzen el Punt de Salut Jove i l’Associació d’Estudiants de L’H. Els tallers, que es duran a terme les tardes de dimecres, tractaran temes com ara la gestió de l’estrès o l’ansietat entre els joves, l’assetjament escolar, la gestió del dol i la prevenció del TCA i del suïcidi juvenil.