Les polítiques actives d’ocupació s’han de pensar i dissenyar des del propi territori de manera autònoma. En el cas de L’Hospitalet, s’ha de tenir en compte la seva centralitat metropolitana, la proximitat a les grans infraestructures de transport com son l’aeroport i el port, i la seva bona sintonia amb l’àmbit de la medicina.

Aquestes conclusions s’han pogut escoltar aquest matí al llarg d’una jornada que ha servit per debatre al voltant de la concertació territorial de polítiques d’ocupació. En aquesta jornada han participat el tinent d’alcaldia de Promoció Econòmica, José Antonio Alcaide; i la sotsdirectora de les Polítiques Actives d’Ocupació del SOC, Susana Díaz. També han participat representants d’entitats empresarials i de sindicats.

No només això, també s’ha parlat de la necessitat de implementar i gestionar aquestes polítiques actives d’ocupació de manera integrada entre tots els agents que intervenen al territori. I és que les empreses i els sindicats, juntament amb les administracions locals, son les que millor coneixen les necessitats reals dels seus ciutadans i ciutadanes.

L’Ajuntament de L’Hospitalet, en col·laboració amb altres institucions, desenvolupa polítiques d’ocupació des de fa 30 anys. A més, des de 2015 la ciutat disposa de l’equipament de Gornal Activa, que té com a objectiu fomentar l’ocupació i la formació contínua de la seva ciutadania, amb orientacions laborals, cursos en noves tecnologies, assessorament per a l’emprenedoria i l’Oficina de Serveis a l’Empresa.

El 2012 es va crear la borsa de treball municipal autoritzada com a agència de col·locació pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). Durant els últims 5 anys, 8.349 persones s’hi ha donat d’alta i s’hi ha registrat gairebé 1.500 processos de selecció.

D’altra banda, per mitjà del Centre Municipal de Formació i Orientació al Treball (CEMFO), s’ofereix formació professional per a l’ocupació. Durant el curs 2022-2023, 468 alumnes es van formar en els 46 programes que va oferir l’Ajuntament. Son cursos gratuïts destinats a sectors de la societat amb dificultats per inserir-se al mercat laboral, joves que han abondanat el sistema educatiu i no tenen una titulació, persones a l’atur L’Hospitalet, persones a l’atur o dones amb càrregues familiars, entre d’altres.