La jornada inaugural del procés de participació ciutadana per a la transformació de la ciutat ha comptat amb la participació de Mateu Hernández i Josep Ramoneda que han exposat quins són els punts forts que cal que L’Hospitalet exploti.
L’Hospitalet de Barcelona business district. Aquesta ha estat la idea final exposada per Mateu Hernández, director general de Barcelona Global, que ha explicat els punts forts a nivell econòmic que té L’Hospitalet.
Mateu Hernández aboga per una ciutat que aprofiti la marca Barcelona i que ofereixi el seu sòl estratègic per al desenvolupament de negocis. “L’Hospitalet està a la ruta de l’aeroport, del port, de la Zona Franca. Té disponibilitat de sòl industrial. Té la Fira, la plaça Europa, l’àrea de biomedicina al voltant de l’Hospital de Bellvitge. Pot ser el segon centre de negocis de Barcelona”.
El ponent ha dit que un terç del territori de L’Hospitalet té potencialitat estratègica com a ciutat global d’interès metropolità. “Es poden generar oportunitats als ciutadans de L’Hospitalet i també al conjunt metropolità”.
El filòsof i periodista Josep Ramoneda ha centrat la seva exposició en el foment de la cultura com a motor de ciutat i com un “bé de primera necessitat que dóna oportunitats a la gent, millora la vida i ajuda a la realització personal”.
Ramoneda ha analitzat la situació actual de L’Hospitalet. Ha dit que és una ciutat de barris, amb fractures físiques i socials que cal superar. Aquest fisòsol apostat per fer servir la cultura per acabar amb aquestes fractures i connectar la ciutat, i per buscar elements que facin a L’Hospitalet singular.
Josep Ramoneda ha posat alguns exemples: convertir en referent internacional el Centre d’Art Tecla Sala; especialitzar el Teatre Joventut i convertir-lo en teatre referencial; o crear un festival de músiques radicals i amb mestissatge (per exemple de flamenc i jazz).
I ara, a participar
Durant la jornada s’han lliurar butlletes perquè els assistents puguessin apuntar-se a algun dels 9 grups de treball per traçar les línies directòries del procés de transformació de L’Hospitalet. Tots els ciutadans poden apuntar-se a aquests grups. La microsite ‘L’H on’ ofereix tota la informació i la butlleta d’inscripció.
Es realitzaran jornades de treball per generar pluja d’idees i també conferències i taules rodones. S’espera que el procés conclogui al juny.