L’AMB ha fet oficials les dades sobre la recollida selectiva de residus als municipis de l’Àrea Metropolitana l’any 2023. Encara que la tendència és positiva, ja que any rere any l’índex milloren, la gran majoria de ciutats no arriben al 55% de residus reciclats que marca la Unió Europea.

La recollida selectiva de residus a L’Hospitalet, augmenta per tercer any consecutiu, però només un 0,4%. Segons les dades de l’últim balanç de l’ÀMB, el 2023 el municipi va reciclar el 28,5% de la brossa. D’aquesta manera, L’Hospitalet és la segona ciutat que menys recicla dels 36 municipis que figuren en el rànquing, només per davant de Santa Coloma de Gramenet.

De tots els municipis només 9 han arribat a l’objectiu del 55% de recollida selectiva: Begues, Castellbisbal, Corbera de Llobregat, el Papiol, Ripollet, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Tiana i els barris de Sarrià i Sant Andreu de Barcelona. La mitjana metropolitana de recollida selectiva és de 40%, 11,5 punts per sobre de la dada hospitalenca.

Els problemes amb el reciclatge estan fermament relacionats amb l’economia. L‘índex de reciclatge modula l’import que els habitants de cada municipi paguen en concepte de taxa metropolitana de tractament i disposició de residus. L’Hospitalet es troba en el lloc número 14 dels municipis que més paguen en el tractament de residus, més de 100 euros per habitatge, per sobre de la mitja metropolitana.

El cost de tractament oscil·la entre els 60 i 140 euros per llar i any, en funció de la generació de residus i l’índex de reciclatge.

Regulació de taxes l’any 2025

Durant el ple del Consell Metropolità corresponent al mes d’octubre s’han aprovat les ordenances fiscals que modifiquen les taxes i tributs propis de l’AMB per a l’any vinent.

El tribut metropolità no experimentarà canvis el 2025, mentre que la taxa metropolitana de tractament de residus, que s’inclou a l’IBI, s’incrementarà entre 2,72 i 6,02 euros l’any.

Aquesta taxa s’incrementa perquè es necessiten més fons per a cobrir els costos de tractar les escombraries i, sobretot, per incentivar el reciclatge. Per exemple, tractar una tona de resta del contenidor gris o verd costa 130€, mentre que tractar una tona de matèria orgànica ben separada (contenidor marró) costa 80€.