El 30è aniversari de la declaració oficial d’Els Segadors com a himne de Catalunya, l’última versió del qual és obra del compositor i director d’orquestra de L’Hospitalet, Antoni Ros Marbà, ha marcat la celebració de la Diada nacional de Catalunya a la ciutat, un acte que ha tornat a tenir un marcat caràcter cívic, amb l’ofrena floral de més de 200 entitats de la ciutat al monument a Rafael de Casanova, a la rambla de la Marina.

L’acte institucional de la Diada s’ha encetat amb un minut de silenci en record dels milers de víctimes del terratrèmol al Marroc, de l’accident de tren de Montmeló i de la cooperant catalana morta a la guerra d’Ucraïna, Emma Igual i amb l’actuació de l’orquestra de ministrils de l’Escola de Música-Centre de les Arts.

Foto Gabriel Cazado. Minut de silenci en record de les víctimes del terratrèmol del Marroc

Tot seguit, s’ha fet el tradicional homenatge a la senyera, a càrrec de les forces de seguretat i Antoni Ros Marbà, que s’ha mostrat agraït i emocionat de commemorar a la seva ciutat el 30è aniversari d’Els Segadors, ha adreçat unes paraules al públic.

Ros Marbà ha dit que “ha estat una celebració molt emotiva, més que no em pensava, i ha estat una vivència que m’ha omplert d’emoció”.

Foto Gabriel Cazado. El músic i director hospitalenc Ros Marbà és homenatjat

Homenatge de les entitats

La tradicional ofrena floral al monument de Rafael de Casanova, a la rambla de la Marina, ha tornat a comptar amb més de 200 entitats socials, culturals i esportives de tots els barris de la ciutat.

Annabel Berruezo Capilla, vicepresidenta de la Colla Jove de L’Hospitalet, ha indicat que “com a entitat catalana i de cultura popular i tradicional que som poder participar activament en la Diada és tot un orgull”.

De la seva banda, Encarnita Uribe Tharrats, membre de la Cofradía Virgen de la Amargura, ha indicat que “ens fa molta il·lusió ser-hi a la Diada perquè és important participar en tots les manifestacions catalanes. I a mi la Diada m’agrada molt”.

En la mateixa línia, la capitana del Centre d’Esports L’Hospitalet, Raquel Portero Rodríguez, ha assegurat que “la Diada és un dia molt important per a Catalunya i per al club i ho vivim de forma molt emocionant. I, a més, com que el club està apostant fort pels equips femenins que siguem tantes dones avui també cal destacar-ho”.

També han fet l’ofrena floral sindicatsformacions polítiques i grups municipals, tret de PP i Vox, que no hi han assistit. L’ambient de la celebració de la Diada a l’Hospitalet ha tornat a ser cívic.

L’alcaldessa, Núria Marín, ha manifestat que “crec que aquesta és la millor forma de celebrar la Diada, que no sigui un dia de prendre part, sinó de tots i totes les catalanes, i a L’Hospitalet sempre ho hem tingut molt clar”.

I després del cant dels Segadors, la Diada 2023 ha posat el punt final amb una mostra de cultura popular catalana: galejada dels Trabucaires, danses amb l’Esbart del Casino del Centre, un pilar dels Castellers de L’Hospitalet i una ballada de sardanes, amb la cobla La Principal del Llobregat, a la plaça Lluís Companys.