La ciutat celebra el Dia d’Andalusia a La Farga Centre d’Activitats, escenari principal d’un espectacle que inclou música i dansa. La FECEAL’H ha preparat un programa de dos dies amb activitats per tots els públics. Aquest programa ha estat elaborat juntament amb les entitats participants.

Les Jornades Commemoratives del Dia d’Andalusia arriben un any més amb molta força. A banda del festival d’entitats, també han celebrat una missa romera, una ofrena floral a l’olivera i una degustació gastronòmica de plats típics andalusos. Aquest 2024 celebren la seva 36a edició, centrada en la província i capital de Sevilla, lloc que des de l’organització tenien ganes de reivindicar perquè feia bastant temps que no l’escollien com a tema central de la festa.

El dissabte La Farga va acollir la primera part del festival d’entitats, juntament amb un concert del cantant Nolasco. El diumenge va cloure les jornades amb la segona i tercera part d’aquest festival, així com amb l’actuació del també cantant Manu Tenorio. Ambdós dies van comptar amb visites institucionals, del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, així com el tinent d’alcaldia de Servei a les Persones, David Quirós, entre altres membres del consistori.

“És evident que a Catalunya tenim la nostra cultura pròpia, però L’Hospitalet és un bressol de cultures, de gent d’Espanya i d’altres països, i tothom busca tenir una vida millor, tenir un present i un futur. És el que celebrem d’alguna forma, aquest bressol i la unió del que necessitem tots plegats, una ciutat i un món millor”, ha declarat l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín.

És precisament aquesta unió cultural un dels principals objectius d’aquestes celebracions. La cultura andalusa i la catalana, tot i les seves diferències, comparteixen un sentiment de germanor, i així ho han volgut demostrar combinant el cant de la missa rociera amb l’actuació de la Colla Jove de Castellers de L’Hospitalet, on han mostrat tant les banderes d’Andalusia com la de Catalunya.

Des de l’organització i des del consistori esperen continuar comptant amb aquestes jornades durant molts anys.
“Aquest esdeveniment suposa una activitat molt integradora on hi ha una fusió de cultures molt important. Hi ha els andalusos, els fills d’andalusos i les terceres generacions. És una activitat que fa que la resta de la població conegui la cultura andalusa a L’Hospitalet”, ha explicat la presidenta de la FECEAL’H, Laura Atoche. “Aquesta és una activitat consolidada. Ningú es planteja deixar-la de fer. Hem de pensar de quina manera hem de millorar aquesta festa per tal que tothom continuï sentint-se satisfet”, ha afegit l’alcaldessa de L’Hospitalet.

Fins a les Jornades Commemoratives s’han acostat unes 2000 persones, omplint l’aforament establert. De cara a jornades vinents, la FECEAL’H ha organitzat un memorial en honor d’Antonio Mairena, el dia 24 de febrer al Teatre Joventut, així com una presentació de les agrupacions de Carnaval 2024 de L’Hospitalet a l’Auditori Barradas, el dia 22 de març.